Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre ülkesinde Hicri takvim uygulayan Suudi Arabistan, ekonomik krizi atlatma çabaları kapsamında işçi ve kamu maaş ödemelerinde Hicri takvime kıyasla daha uzun olan Miladi takvimi kullanmaya karar verdi.
Suudi Arabistan'ın Yardımcısı Veliaht Prensi Muhammed bin Salman son kemer sıkma tedbiri olan kamu ödemelerinin Miladi takvime göre yapılması kararının 1 Ekim'de yürürlüğe girdiğini söyledi.
Geçen hafta, kabine de yüzde 20 oranında bakanların maaşları kesilmiş ve alt sıralardaki memurların maaşlarını dondurmuştu. Suudi Arabistan'da kamu sektöründe özel sektörün neredeyse iki katı bir istihdam fazlası mevcut durumda. Nisan ayında, Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ekonomiyi çeşitlendirmek için geniş kapsamlı Vizyon 2030 planı açıklamıştı.
Hedefler arasında, 2030-2020 yılına kadar devlette halihazırda bulunan istihdamın yüzde 402ının ilişiğini kesilmesi ve özel sektör istihdamını artırma bulunuyor.
Hicri Takvim Ay yılını, Miladi Takvim güneş yılını esas alır. Bu yüzden ikisi arasında 11 gün fark vardır. Hicri takvim 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan bir takvimdir. Miladi takvim 365 gün 6 saatlik zamanı “1 yıl” olarak kabul eden takvimdir.
Baslangıç tarihleri farklıdır. Hicri Takvimde baslangıç tarihi Hazreti Muhammedin Mekkeden Medineye hicret ettiği tarih olan 622 yılıdır. Miladi Takvimde ise baslangıç Hz. İsanın doğum tarihi 0 yılıdır.