Gazteteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası yatırımcıların ‘kırılan güvenini' tazelemeye çalışan Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetimindeki Suudi Arabistan çareyi sosyal medya fenomenlerinde buldu.
Euronews'in haberine göre; hükümet, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından hayata geçirilen Vizyon 2030 projesi kapsamında, ülkenin dışa açılan yeni imajını dünyaya tanıtmak amacıyla aralarında Şeyma Subaşı'nın da olduğu sosyal medya fenomenleri ile dünyaca ünlü mankenleri Suudi Arabistan'a davet etti.
Fakat hükümetin tanıtım amaçlı daveti ve bu davete Suudi Arabistan kadınlarının giymesinin yasak olduğu kıyafetlerle katılan fenomenler sosyal medyada oldukça eleştirildi.
Davet kapsamında birbirinden ünlü kadınlar, Arabistan çöllerinde şık kıyafetlerle poz verdi. Başkent Riyad sokaklarında aslında kadınların girmesinin yasak olduğu yerlerde özgürce dolaştı ve kendileri için düzenlenen partilerde Suudi Arabistanlı bir kadının giymesi halinde ceza alacağı kıyafetlerle eğlendi.
Suudi Arabistan hükümetinin son yıllarda attığı birçok olumlu adıma rağmen, Avrupalı kadınlar için oldukça doğal olan birçok temel hak, Suudi Arabistanlı kadınlar için halen ‘lüks' sayılıyor.
Henüz ülkedeki zorunlu kıyafet baskısını aşamayan kadınlar için, oy verme, siyasete dahil olma, ehliyet alma, eşsiz seyahat etme hakkı geçtiğimiz bir kaç yıl yıl içinde özellikle Vizyon 2030 olarak adlandırılan reform hareketi kapsamında tanındı.
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el Suud, son dönemlerde kadınlara araba kullanma hakkı, futbol izleme veya sinemaya gitme hakkı gibi simgesel haklar tanındı.
Suudi Arabistan'da kısa bir süre öncesine kadar araba kullanması yasak olan kadınlar 2018 yılında ehliyetlerini almaya başladı.
Tüm dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olarak göze çarpan Suudi Arabistan'da çok sayıda kadın uzun yıllardır araba kullanma hakkı için mücadele ediyordu. Birçok kadın hakları aktivisti yasağı protesto ederek araba kullanmış ve bu sebeple hapis yatmıştı.