TIMETURK | HABER MERKEZİ
BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın dün yayınladığı Cemal Kaşıkçı raporunun ardından The Guardian, Suudi Arabistan'ın "ava çıktığına" ilişkin bir haber hazırladı.
Gazete, Suudi Arabistan'daki bir siber güvenlik birimi tarafından hedef alındığını yazdı. Buna göre Riyad yönetimi, İsrail'den aldığı casus yazılımla Cemal Kaşıkçı cinayetini araştıran gazetecilerin peşinde.
CASUS YAZILIM, KAŞIKÇI CİNAYETİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ
Arap Baharı döneminde rejimi eleştiren ve değişim çağrısı yapan Kanada'da yaşayan 27 yaşındaki Suudi vatandaşı Omar Abdulaziz, Suudi Arabistan hükümeti tarafından telefonuna bir casus yazılım yüklendiğini ve bunun üzerinden 2 Ekim'de İstanbul'da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile yaptığı görüşmelerin takip edildiğini iddia etmişti.
CASUS YAZILIM 'PEGASUS'
Teknoloji şirketi İsrailli NSO Group'un geliştirdiği casus yazılımı 'Pegasus' telefonla yapılan konuşmaları dinleme, basılan tuşları kaydetme, mesajları okuma ve internet geçmişini takip etme ,telefonun kamerası ve mikrofonu üzerinden takip yapabilme gibi imkanlar sağlıyor.
Bir silah olarak değerlendirilen yazılımın başk abir ülkeye satışı için İsrail Savunma Bakanlığı'nın onay vermesi gerekiyor.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan 2017 yılında bu yazılım için 55 milyon dolar ödeme yapmıştı.
NSA'nın dinleme ve gözleme faaliyetlerini gazeteci Julian Assange'a sızdıran ve bunların Wikileaks'ta yayınlanmasını sağlayan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowde da Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında İsrail basınına verdiği röportajda "Suudi Arabistan, İsrail'den casus yazılımı almamış olsaydı gazeteci Cemal Kaşıkçı hayatta olabilirdi" dedmişti.
RİYAD YÖNETİMİ BASKI ALTINDA
Öte yandan uzmanlar, Suudi Arabistan gibi otoriter rejimlerin gazetecilere ve yazarlara karşı "hack" taktikleri kullanmasının olağandışı olmadığını söylemelerine rağmen, krallık baskı altında. BM'nin yayınladığı raporda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a da yer verildi. Raporda yer alan ayrıntıların bazıları:
- "Kaşıkçı, uluslararası hukuka göre Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğu, kasten ve taammüden (tasarlayarak) gerçekleşen bir yargısız infazın kurbanı oldu."
- "Suudi Arabistan, diplomatik ayrıcalıkların istismarı ve kendi toprakları dışında güç kullanımı yasağını ihlal etmekten ötürü Türk hükümetinden özür dilemeli."
- "ABD, henüz açılmadıysa, Kaşıkçı cinayetine ilişkin bir Federal Araştırma Bürosu (FBI) soruşturması başlatmalı ve uygunsa ABD içinde cezai kovuşturma yürütmeli."
- "ABD, 2016 Küresel Magnitsky İnsan Hakları Hesap Verebilirlik Yasası ışığında Suudi Arabistan Veliaht Prens'inin (cinayette) sorumluluğu olup olmadığına karar vermeli ve bu karara nasıl vardığına ilişkin bilgi vermeli."