TIMETURK | HABER MEREZİ
PINAR HİLAL BALTA
Başkent Riyad'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Suudi Arabistan Turizm Kurulu Başkanı Ahmed el-Hatip, ülkeyi turizme açmak için 49 ülkeye turist vizesi vermeye başlanacağını belirtti.
Vizelerin Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluklarının yanında ülke havaalanları ve giriş kapılarından da alınabileceğini kaydeden Hatip, geçerliliğinin veriliş tarihinden itibaren 360 gün ve ülkede kalma süresinin üç ay olacağını, bir yıl boyunca 180 günden fazla olamayacağını söyledi.
MEKKE ve MEDİNE'YE GİRMELERİ YASAK
Hatip, gayrimüslim turistlerin Mekke ve Medine'ye girmeleri, yalnız iseler 18 yaşından küçük turistlerin ülkeye girmeleri ile turist vizesinin tedavi, hac ve umre gibi ziyaretler için kullanılmasının yasak olduğuna dikkati çekti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İHLALLER LİSTESİ YAYINLADI
The New Arab'ın aktardığı habere göre Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, ülkeyi ziyaret edecek gayrimüslimleri bazı konularda uyardı. İhlal edilmemesi gereken kurallar arasında çöp atma, tükürme, sıra atlama, izinsiz fotoğraf ve video alma, namaz vakitlerinde müzik çalma gibi durumalr bulunuyor.
NE KADAR CEZA ALACAKLAR?
Yasayı ihlal eden ve yakalannalara 50 riyal (13 dolar) ila 6 bin riyal (bin 600 dolar) arasında değişen para cezası verilecek.
DÜZENLEMELER FARKINDALIK İÇİN YAPILDI
Hükümete bağlı medyada yer alan açıklamada "Düzenlemeler, krallıktaki ziyaretçilerin ve turistlerin davranışları konusunda yasaların farkında olmalarını sağlamak için tasarlandı" denildi.
YALNIZCA SUUDİ POLİSLER YETKİLİ
Açıklamada, yasaların yalnızca listelenen suçların izlenmesinden sorumlu olan Suudi polisi tarafından uygulanacağı belirtildi.
SUUDİ ARABİSTAN İÇİN TARİHİ BİR AN
Turizm şefi Ahmed el-Khateeb, "Suudi Arabistan'ı uluslararası turistlere açmak ülkemiz için tarihi bir an" dedi.
"Ziyaretçiler, sahip olduğumuz hazinelere şaşıracaklar. Beş UNESCO Dünya Mirası, canlı bri yerel kültür ve nefes kesen doğal güzellikler..."
KADIN TURİSTLER NASIL GİYİNECEK?
Khateeb, krallığın yabancı kadınlara yönelik sıkı kıyafet kurallarını da kolaylaştıracağını ve Suudi kadınlar için hala zorunlu olan giyim tarzının onlar için zorunlu olmadığı kaydedildi.
Ancak yabancı kadınların, “mütevazı giysiler” giymesi gerekeceğini de belirtildi.
SUUDİ ARABİSTAN TURİST HAZIRLIĞINA GEÇEN YIL BAŞLADI
Suudi Arabistan geçen yıl turizmi başlatmak için spor ve kültürel etkinlikler konusunda faaliyetler başlattı.
Ancak alkolü yasaklayan ve katı bir sosyal koda sahip olan sade krallığın turistler için çekici olup olmayacağı konusunda şüpheli yorumlar yapılıyor.
MUHAMMED BİN SELMAN'IN "ILIMLI İSLAM"I
Ayrıca Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "ılımlı İslam" adını verdiği açılımlarla ülkede sinema salonları açması, konserler verilmesine müsaade etmesi, bu konserlerin kadın-erkek karme bir şekilde düzenlenmesine izin vermesi, sportif faaliyetler, stadyumların kadınlara açılması gibi uygulamalarının da iç politikadan ziyade dış politikaya, turistlere yönelik olduğu belirtiliyor.
Fakat Muhammed bin Selman'ın oluşturmaya çalıştığı imajı 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda Suudi Arabistan'dan gelen bir suikast timi tarafından katledilmesiyle sekteye uğradı.
Riyad yönetimi cinayetn altından kalkamazken, Muhammed bin Selman, Frontline'dan Martin Smith'e verdiği röportajda "Tüm sorumluluğu alıyorum. Çünkü benim gözetimim altında oldu" diyerek, dolaylı yoldan cinayeti kabul etti. Cinayet emri vermediğini ve ekibinin kendisinden habersiz bu eylemi gerçekleştirmiş olduğunu belirten Selman "Halkın nüfusu 20 milyon kadar, 3 milyon devlet çalışanımız var" demesi üzerine Martin Smith, 15 kişilik infaz timini işaret ederek "Ve çalışanlarınız uçaklarınızdan birini haberiniz olmadan alabilir mi?" dedi.
ARAMCO'YA SALDIRI
Öte yandan 14 Eylül günü Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Arabia'ya yönelik saldırıların da turistlerin ülkeye gelişi konusunda kaygı oluşturabilir.
2023'DA 100 MİLYON TURİST HEDEFLENİYOR
Hükümet, turizmin şu anda yüzde üç ile karşılaştırıldığında 2030 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10'una ulaştırılabileceğini düşünüyor. 2030 yılına kadar yerli ve yabancı turistlerden yıllık 100 milyon ziyaretçinin ülkeye gelmesi bekleniyor.
ALTYAPI YETERSİZ
Ancak, krallık şu anda ziyaretçileri bu kadar yüksek oranlarda barındıracak altyapıdan yoksun. Yetkililer, önümüzdeki on yıl boyunca ülke genelinde 500 bin otel inşa edileceğini belirtti.
Hükümetin, yüksek gençlik işsizliği için de bir milyona kadar turizm işi yaratması bekleniyor.
Krallık, 2017'de 50 adayı ve Kızıldeniz'de bozulmamış bazı bölgeleri lüks tatil köyleri haline getirmek için bir milyar dolarlık bir proje başlatmıştı.
Geçtiğimiz yıl Qiddiya'da tema parkları, spor tesisleri, safari alanları inşa eden Riyad yönetimi, tarihi yerleri de turistlerin ziyareti için düzenliyor.