Gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamamasının yansımaları borsa, döviz, petrol ve iş dünyasında net bir şekilde hissediliyor.
Karşılıklı açıklamalarla yükselen tansiyon, petrol fiyatlarının cuma gününden bu yana yükseliş eğiliminde hareket etmesine neden oldu.
Artan petrol fiyatları piyasaları negatif etkilerken, brent petrolün varil fiyatı Asya piyasalarında 81,50 doların üzerine çıktı.
Keza ABD ve Suudi yetkililerden gelen açıklamalar küresel ticaret ve petrol fiyatlarına ilişkin endişeleri artırdı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kaşıkçı ile ilgili iddiaların doğru olması halinde Suudi Arabistan'ı cezalandırmanın yolunu bulacaklarını söylemesinin ardından Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada ise ekonomik ve siyasi baskılar yoluyla yapılan tehditlerin kabul edilemeyeceği, ülkeye yönelik herhangi bir uygulamaya fazlasıyla karşılık verileceği ifade edildi.
Suudi yetkililer, ülke ekonomisinin dünya ekonomisi üzerinde etkin ve hayati bir role sahip olduğuna vurgu yapıyor.
Suud borsasında kayıp, Rial'den sert değer kaybı
Ancak Trump'ın yaptırım uygulayabilecekleri yönündeki açıklamalarının ardından Suudi Arabistan Borsası (TASI) yüzde 7'ye yakın değer kaybetti.
Bu, son 3 yılın en ciddi değer kaybı oldu.
Ayrıca Suudi şirketlerin borsadaki hisseleri de yüzde 8'e yakın kayıp yaşadı.
Suudi Arabistan'ın para birimi Riyal son iki yılın en sert düşüşünü yaşadı. Yine yabancı yatırımcıların gelişinin azalması endişesi tahvil fiyatlarının gerilemesine neden oldu.
Pazartesi günü 54 puandan 100 puana yükselen Amerikan Doları, Riyal karşısında 3.75 seviyesini gördü.
Suudi Riyali, son olarak 2016'daki petrol krizi sırasında bu seviyeyi görmüştü.
İş dünyasından Riyad'a Kaşıkçı tepkisi
Diğer yandan medya ve iş dünyasının önde gelen isim ve şirketleri yaptıkları açıklamalarla Riyad'da düzenlenecek ve 'Çöldeki Davos' olarak görülen Geleceğe Yatırım Girişimi (Future Investment Initiative) konferansına katılmayacaklarını açıklıyor.
Kaşıkçı'nın akıbeti konusunda eleştirilerin hedefi olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde 23-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan organizasyondan firma ve kuruluşlar teker teker sponsorluk ve desteklerini çekiyor.
Aralarında New York Times, CNBC, Bloomberg, Financial Times ve CNN gibi medya devlerinin bulunduğu şirketler konferanstan çekildiklerini duyururken yine iş dünyasından çok sayıda şirket ve tepe yöneticisi söz konusu konferansta yer almayacağını açıkladı.