TIMETURK | HABER MERKEZİ
Sudan'da yönetimi sivillere devretmeyen Askeri Geçiş Konseyi'nin önemli destekçilerinden biri olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ülkede darbe olduğu günden beri ikinci desteğini yolladı.
İki gün önce Suudi Arabistan'ın Jubail Sanayi Limanı'ndan yola çıkan 50 tonluk tarımsal malzeme ve gıda yardımı Hartum'daki Port Sudan'a doğru hareket ediyor.
İki ülke Sudan'daki darbeden yalnızca 10 gün sonra toplam 3 milyar dolarlık yardım göndermişti. Yardım paketinin 500 milyon dolarlık kısmının Sudan Merkez Bankası'nın hesabına yatırılacağı belirtilmişti.
SUDAN
Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordu 11 Nisan'da yönetime el koydu.
Darbeyi devlet televizyonundan Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatıyla duyurdu. 30 yıllık iktidarı devrilen Ömer El Beşir tutuklandı. Bin Avf ise Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı.
Riyad ve Abu Dabi yönetimleri darbeden 3 gün sonra (14 Nisan) Askeri Geçiş Konseyi'ne desteğini açıklamıştı. Burhan'ın yemin etmesinden sonra Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Sudan'a insani yardımda bulunmuş, aynı gün BAE Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nehyan da Sudan halkına yardım konusunu görüşmek üzere Askeri Geçiş Konseyi'yle iletişime geçmişti.
Ülkedeki 30 yıllık Ömer El Beşir iktidarı sona ererken, meydanları dolduran halk ise Askeri Geçiş Konseyi'ni istemediklerini yönetimin sivillere devredilmesi gerektiğini söyledi.
Etiyopya Başbakanı'nın önderliğinde başlayan müzakereler sonuca ulaşmasa da Afrika Birliği himayesinde iki gün önce yeniden başlayan doğrudan müzakerelerin ardından (5 Temmuz günü) taraflar, seçimler yapılıncaya kadar geçiş süreci boyunca iktidarın dönüşümlü paylaşılması konusunda anlaştı.
Fakat 31 Mayıs günü Arap dünyasındaki ayaklanmaları dünya gündemine taşıyan Al Jazeera televizyonunun Hartum ofisi kapatıldı ve basın ekibi ülke dışına çıkarıldı. 3 Haziran'da ise Askeri Geçiş Konseyi "vur" emri verdi. Olaylarda 100'den fazla protestocu hayatını kaybetti.