Dolar

34,2581

Euro

37,4753

Altın

2.926,86

Bist

8.876,22

Suudi Bakan: Bu olmadan İsrail'le normalleşme olmaz

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Filistinlilerle iki devletli bir çözüm olmadığı takdirde Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyeceğini söyledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-21 12:08:01

Suudi Bakan: Bu olmadan İsrail'le normalleşme olmaz

Birçok Arap ülkesinin İsrail ile normalleşmeyi kabul etmesinden sonra gözlerin çevrildiği Suudi Arabistan'dan 'şartlı normalleşme' açıklaması geldi.

"Bu olmadan İsraille normalleşme olmaz" diyen Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Suudi Arabistan'ın Filistinlilerle iki devletli bir çözüm bulunmadığı takdirde İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyeceğini söyledi.

Bakan Saud'un Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamalar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen Perşembe günü Kudüs'te Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede Suudi Arabistan ile normalleşmeyi ele aldıkları sırada geldi.

Davos'taki zirvede Bloomberg'e konuşan Prens Faysal, "Gerçek normalleşme ve gerçek istikrar ancak Filistinlilere bir devlet vermekten geçer" dedi.

2020'de ABD'nin aracılık yaptığı Abraham Anlaşmaları, Suudi Arabistan'ın komşuları olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in İsrail ile tam ilişki kurmalarını sağlamıştı.

Netanyahu'nun da, Suudi Arabistan'ın bu listeye katılmasını istediğini dile getirmişti.

Batı Şeria, Gazze Şeridi ve İsrail tarafından ilhak edilen Doğu Kudüs, “iki devletli” bir çözümde bir Filistin devletinin temeli olarak lanse edildi. Ancak Batı Şeria'nın Yahudi yerleşim yerleri tarafından parçalanmasıyla bu hedeften uzaklaşıldı.

Haber Ara