Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban temsilcileri arasında Katar'ın başkenti Doha'da yapılan barış müzakereleri sona erdi.
Taliban kaynakları, ABD'li müzakereciler ile Afganistan'daki yabancı güçlerin 18 ay içerisinde ülkeden çekilmesini öngören (şart koşan) bir taslak metin üzerinde anlaştıklarını bildirdi.
TASLAK METİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI
Söz konusu taslak metnin barış anlaşması olduğu dile getirildi.
Altı gün süren ve iki tarafça imzalandığı belirtilen anlaşmayla ilgili ABD tarafından henüz bir teyit ya da yalanlama gelmedi.
ABD tarihinin en uzun savaşı olarak bilinen Afganistan operasyonu, 2001'deki 11 Eylül saldırılarının hemen akabinde başlamış ve Taliban iktidardan uzaklaştırılmıştı. Ancak aradan geçen 17 yılda Taliban her ne kadar görevden uzaklaştırılmış olsa da silahlı mücadele sona erdirilemedi.
Washinton adına müzakereleri yürüten Zalmay Halilzad, Katar'daki müzakerelerin ardından son gelişmeleri Afgan hükümetiyle paylaşmak üzere Kabil'e hareket etti.
Halilzad Katar'dan ayrılmadan önce Twitter hesabından yaptığı ihtiyatlı açıklamada, "Doha'da altı gün süren görüşmelerin ardından istişareler için Afganistan'a gidiyorum. Buradaki toplantılar geçmişte yapılanlardan çok daha verimli geçti. Hayati konularda önemli ilerlemeler kaydettik. Çözmemiz gereken birkaç mevzu kaldı. Her şeyin üzerinde tam anlaşma sağlanmadan hiçbir şey anlaşılmış sayılmaz. Her şey Afganistan'da taraflar arası iç diyaloğu ve geniş kapsamlı ateşkesi kapsamalı," ifadelerini kullandı.
Taliban'ın basınla paylaştığı bilgilere göre, örgüt Afganistan'da el Kaide ve IŞİD militanlarının ABD ile müttefiklerine saldırılarını engelleme garantisi verdi. Bu durum Washington'ın olmazsa olmaz taleplerinden biriydi.
Müzakerecilerce imzalandığını belirttiği taslak metnin iki tarafça kabul edilip edilmeyeceği ya da kabul edildiyse ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor.
Örgüt, ateşkesin anlaşmanın bir parçası olduğunu ancak herhangi bir zaman çizelgesi bulunmadığını bildirdi. Örgüt ayrıca Afgan hükümet temsilcileriyle ancak ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından yüz yüze görüşülebileceğini kaydetti.
Taslak metne göre anlaşmanın önemli maddelerinden biri, "18 ay içerisinde yabancı güçler çekilir ve ateşkes uygulanırsa barış sürecinin diğer aşamaları hayata geçirilecek" denildi.
Anlaşmanın esir değişimi ve tutukluların serbest bırakılması, ABD'nin bazı Taliban liderlerine getirdiği uluslararası seyahat yasağını kaldırması ve ateşkes sonrasında geçici Afgan hükümetinin kurulması olasılığı gibi hükümleri de içerdiği bildirildi.
Kabil merkezi hükümetinin söz konusu 'geçici hükümet' fikrine sıcak bakmadığı biliniyor.
Cumhurbaşkanı Eşref Gani dahil Afgan siyasiler geçici hükümet önerisini şiddetle reddediyor. Temmuz ayında cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gidilecek ülkede, Afgan siyasetçiler Taliban'ın siyasi partiye dönüşüp seçimlere girmesini öneriyor.
Bu arada Dünya Ekonomi Forumu toplantıları nedeniyle İsviçre'de bulunan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, burada yaptığı konuşmada, 2014 yılından bu yana 45 bin Afgan güvenlik görevlisinin çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini dile getirdi. (Euronews Türkçe)