Taliban ile Hükümet anlaşırsa anayasa değişecek mi?
Pakistan'da Taliban temsilcileri ile görüşen Afganistan hükümeti heyeti, barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda daha önce Taliban'ın kabul etmesi şart koşulan anayasanın bazı maddelerinin değişebileceğini bildirdi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-09 14:56:33

Güncelleme Tarihi: 2015-07-09 14:56:33

AA'nın haberine göre, Pakistan'ın Muri kentinde Taliban ile önceki gün görüşen altı kişilik Afganistan hükümet heyeti, ülkeye döndükten sonra başkent Kabil'de basın toplantısı düzenledi.

Heyette bulunan Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hekmet Halil Karzai, "Taliban temsilcileri ile yaptığımız ilk resmi görüşmede, bu görüşmelerin gelecekte de devam etmesi üzerinde anlaştık" dedi.

Tarafların ikinci görüşmede taleplerinin bir listesini yapıp, bunun üzerinde tartışacağını ifade eden Karzai, ikinci görüşmenin Ramazan Bayramı'ndan sonra yapılacağını bildirdi.

Henüz ateşkes yok

Afganistan Barış Konseyi Üyesi Azizullah Din Muhammed ise "Barış görüşmelerinin başlaması savaşın sona ermesi anlamına gelmiyor. Görüşmede, bayram günlerinde ateşkes konusunu konuştuk ama bir sonuca varamadık" diye konuştu.

Heyette yer alan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de yaptığı açıklamada, "Taliban ve Afgan hükümeti arasında bayramdan sonra yapılacak ikinci görüşmede ateşkes konusu da görüşülecek" dedi.

Anayasa değişebilir

Afgan heyetinin bir diğer üyesi Feyzullah Zaki de Taliban ile ikinci görüşmenin Çin'de yapılabileceğini söyledi. Zaki, "Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban ve hükümet arasındaki tüm ihtilaflı konuların görüşülmesini emretmişti. Barış görüşmelerinin sonuçlanması durumunda anayasanın birinci ve ikinci bölümü hariç, diğer maddelerin değiştirilmesi de söz konusu olabilir" ifadesini kullandı.

Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai döneminde yaklaşık 13 yıl devam eden barış çabalarında Taliban tarafından anayasanın kabul edilmesi, barış görüşmelerinin başlaması için ön koşul olarak belirlenmişti. Afganistan anayasasının 12 bölümü bulunuyor. Birinci bölüm devlet, ikinci bölüm de vatandaşların hakları ile ilgili konuları kapsıyor.

Afganistan hükümeti, geçen 13 yılda defalarca Pakistan'dan Taliban'ın barış görüşmelerine katılması ile ilgili yardım istemişti. Taliban ise barış konusunda Afgan hükümetiyle görüşmeyeceklerini vurgulamıştı. Ancak yıllar sonra ilk kez bu durum değişti ve Taliban, Pakistan'ın yardımı ile Afgan hükümeti ile resmen barış görüşmelerine başladı. Çin ve ABD temsilcileri önceki gün yapılan görüşmelere gözlemci olarak katıldı.

Afgan hükümeti heyeti, Pakistan'daki görüşmeye katılan Taliban temsilcilerinin nitelikli olduğunu vurgulayarak, bu temsilcilerin örgütün liderliğinin izni üzerine görüşmeye katıldığını belirtti.

Afganistan'da yaklaşık 10 ay önce seçim sürecinin ardından iktidara gelen hükümet ve Taliban arasında yapılan ilk resmi barış görüşmeleri, sık sık çatışmalar, patlamalar ve ölümlerle anılan ülke için büyük önem taşıyor. Daha önce de Dubai, Oslo, Çin, Doha ve bazı diğer ülkelerde Afgan heyetleri ve Taliban temsilcileri arasında görüşmeler yapılmış ancak Afgan hükümeti bu görüşmelerin resmi olmadığını ve görüşmelere katılanların hükümeti temsil etmediğini belirtmişti.