Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Taliban’ın ilerleyişi ABD ve NATO’ya plan değiştirtti

Afganistan Taliban Hareketi’nin ülke genelinde elde ettiği kazanımlar ABD’nin Afganistan politikasını yeniden değerlendirmesine sebep oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 13:59:07

Taliban’ın ilerleyişi ABD ve NATO’ya plan değiştirtti

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Taliban Hareketi, ülke genelinde ve özellikle de güney vilayetlerinde elde ettiği kazanımlar ile hakimiyet alanını 2001 yılından bu yana en geniş sınırlarına ulaştırmış oldu. Taliban'ın ortaya koyduğu bu yükseliş ABD'nin Afganistan politikasını yeniden değerlendirmesine sebep oldu.

ASKER SAYISI AZALTILACAKTI

ABD Başkanı Obama 2015 yılının Ekim ayında, 2016 yılı sonuna kadar Afganistan'da bulunan Amerikan askerlerinin sayısının 9.800'den 5.500' düşürüleceğini açıklamış ve “Bunun yapılacak en iyi şey olduğundan kesinlikle eminim” demişti.

Taliban'ın son zamanlarda elde ettiği başarılar Obama'nın bu kararından vazgeçmesine sebep oldu.

Obama geçtiğimiz hafta Taliban ile mücadele eden Afgan hükümet güçlerine savaş alanlarında karadan ve havadan daha aktif olarak destek sağlanması yönünde emir verdi.

“OBAMA ÇOK İSTEKLİ”

ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın NATO müttefiki ülkelere, ABD'nin 2016 sonuna kadar Afganistan'daki askerlerini geri çekme kararının yeniden değerlendirmeye karar verdiği aktarıldı.

Carter gazetecilere yaptığı açıklamada Başkan Obama'nın, Taliban ile çatışmaların yoğunlaşmasından dolayı asker sayısı üzerinde yeniden çalışılmasını çok istediğini belirtti.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon konu hakkında yaptığı açıklamada “Carter bizlere asker sayılarının ve düzenlerinin yeniden ele alındığı ve üzerinde tartışıldığını söyledi” dedi.

Carter'ın açıklamaları, NATO ülkelerinin 2017'de de Afganistan'daki eğitim misyonlarına ve ülkede asker bulundurmaya devam edeceklerini açıklamasının ardından geldi.

NATO KALMAYA DEVAM EDECEK

NATO kuvvetlerinin 2017'de de Afganistan'daki eğitim misyonlarına ve ülkede asker bulundurmaya devam edeceği açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “müttefikler olarak biz esnek bölgesel yaklaşım adını verdiğimiz biçimde hareket edeceğiz yani Kabil'in dışında ülkenin dört yanında da askerlerimiz bulunacak” açıklamasında bulundu.

Stoltenberg asker sayısı hakkında da açıklamada bulunarak “İttifak 2017 yılında Afganistan'da kalacak askerlerin sayısı üzerinde çalışıyor. Henüz net bir rakam yok 2016 yılı içinde karar vereceğiz “ dedi.

NATO'DAN TOPLA-DAĞIT SİSTEMİ

NATO'nun yeni planı, kuvvetleri başkent Kabil'de sınırlamaya dayalı eski planın rafa kalkmasına sebep oldu.

NATO'nun uygulamaya koyacağı “topla-dağıt” sistemi şöyle işleyecek: Kabil ve Bagram'da üsleri olan Alman askerleri Afgan hükümeti güçleri ile beraber çalışırken aynı sistemi batıda İtalyan askerleri, Kandahar ve Celalabad'da da ABD askeri uygulamaya koyacak.

AFGAN HÜKÜMETİNE MİLYAR DOLARLIK DESTEK

Üst düzey bir NATO yetkilisi, hükümet güçlerinin hali hazırdaki askeri gücünü arttırmak için NATO'nun vaat ettiği 5 milyar doları 2020'ye kadar Afganistan yönetimine vermeyi planladığın açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı Fallon gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Afganistan'daki ‘danışmanlık' misyonu için 2020'ye kadar yılda 100 milyon dolar bütçe ayırdığını söyledi.

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara