AA'nın haberine göre; Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güneydoğu Asya'daki göçmen kriziyle ilgili olarak, Tayland ve Myanmar'a, Arakanlı Müslümanlara ve Bangladeşlilere yönelik kabul edilemez politikalarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
Örgütün Asya yöneticilerinden Philip, Tayland ve Myanmar'ın, Güneydoğu Asya'da Bengal Körfezi ile Andaman Denizi'nde tehlikeli yolculuk yapan ve teknelerde mahsur kalan göçmenlere karşı sorumlu tutum benimsemeleri gerektiğini belirterek Tayland'ın teknelerdeki insanları ne mülteci ne de göçmen işçi olarak kabul ettiğini, meseleye "sorumsuzca" yaklaştığını söyledi.
Robertson, BM'nin sürece dahil olmaması halinde "bu insanların üçüncü bir ülkeye yerleştirilemeyeceği ve Bangladeşlilerin de vatandaşlıklarını geri almakta zorlanacağı" uyarısında bulundu.
Philip Robertson, göçmenlerin kimliklerinin tespit edilmesi sürecinin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslarası Göç Örgütü gibi profesyonel kuruluşlar tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.
Myanmarlı yetkililerin Rohingyalara karşı "kabul edilemez politikalar" uyguladığını vurgulayan Robertson, "Burma (Myanmar), demokrasi ilerleyişini sürdüren bir ülke olarak algılanmaya devam etmek istiyorsa Rohingyalara karşı politikalarını değiştirmelidir" dedi.
Robertson, bu tehlikeli yolculuğa çıkmak için insan kaçakçılarına para veren Bangladeşlilerin de ülkelerine dönmek istemeyeceğini sözlerine ekledi.
Güneydoğu Asya'da açık denizde mahsur kalan göçmeler arasındaki Arakanlı Müslüman ve Bangladeşlilerin sayısına ilişkin kesinleşmiş veriler mevcut değil. İnsan kaçakçılarının bölgede terk ettiği teknelerden kurtarılan göçmen sayısının 4 bine yaklaştığı bildirilmişti. BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu açıklamıştı.