Ajansların haberine göre; Pazar akşamı, ABD'nin Texas Eyaleti'ndeki Dallas kentinde, Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasının gerçekleştirildiği organizasyonun olduğu binaya ateş açan saldırganların kimlikleri belli oldu.
İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi'nin (American Freedom Defense Initiative-AFDI) düzenlediği Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasının gerçekleştirildiği salonun dışında silahlı çatışma yaşanmış, güvenlik görevlilerine ateş açan iki kişi öldürülmüş ve bir görevli yaralanmıştı.
ABD medyası ve haber ajanslarına göre, eylemcilerden biri Elton Simpson. Diğer eylemci ise Simpson'un ev arkadaşı Nadir Soofi.
Simpson takip altındaydı
Adının açıklanmasını istemeyen iki yetkilinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, eylemcilerden Elton Simpson 2006 - 2010 arası gözetim altındaydı ve Somali'ye giderek terör gruplarına katılma amacıyla federal görevlilere yalan beyanda bulunmaktan ceza aldı.
ABD medyasından New York Times ve Washington Post gazeteleri ise, diğer eylemcinin Simpson'un ev arkadaşı Nadir Soofi olduğunu duyurdu.
İkilinin Arizona eyaletinin Phonix kentinde yaşadıkları belirlendi. Pheonix Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) sözcüsü Perryn Collier iki saldırganın yaşadığı düşünülen dairede arama yaptığını doğruladı. Phoenix'te Simpson ve Soofi'nin yaşadığı daire sabah erken saatlerde kordon altına alındı, mahallede yaşayanların tahliye edildi, evde arama yapıldı.
Yarışmayı islam karşıtı ırkçı dernek düzenledi
Yarışmayı düzenleyen kuruluşun başkanı Pamela Geller, ABD genelinde İslam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. Daha önce Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında İslam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten Geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında İslam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.
"Amerika'nın İslamlaşmasına dur deyin" (SIOA) grubunun da başkanlığını yürüten Geller, 2013 yılında aşırı sağ bir grubun eylemine katılmak istediği İngiltere'ye alınmamıştı.
Geller'ın başkanlığını yaptığı iki kurum da "Southern Poverty Law Center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluş tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.
Saldırının ardından AFDI'nin Facebook sayfasında yayımlanan mesajda ‘Bu düşünce özgürlüğüne saldırıdır. Şimdi ne yapacağız? Bu canavarlara teslim mi olacağız?' ifadesi kullanıldı. Saldırının yaşandığı organizastonda Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de bulunuyordu.
"Organizatörler bu tepkiyi arzuluyordu"
ABD'de önde gelen Müslüman sivil toplum örgütlerinden Amerika İslami İlişkiler Konseyi (CAIR), 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, tüm Müslümanlara bir çağrıda bulunarak bu provokatif yarışmaya tepki gösterip organizatörlerin tanıtımına katkı sağlamamaları uyarısı yapmıştı.
Organizasyonu ve Pamela Geller'ı "ademe mahkum etme" çağrısı yapan CAIR'in Dallas yetkililerinden Alia Salem, "Bu saldırı kabul edilemez korkunç bir suç. Pamela Geller ya da destekçilerinin yaptığı hiçbir şey bu şiddet eylemini meşru gösteremez" dedi.
Ne saldırganların ne de yarışmaya katılanların Kuzey Teksas'tan olmadığını vurgulayan Salem, "Bir grup nefret tohumları ekiyor diğeri ise şiddet kullanarak toplumumuzu rencide ediyor. Polisin, katılımcılara dışarıda yaşanan şiddet olayını haber vermesi üzerine yarışmaya katılanların coşkulu şekilde alkışlamaları, organizatörlerin bu tür bir tepkiyi arzuladıkları ihtimalini ortaya çıkarıyor" dedi.
Karikatür krizleri
Ocak ayında Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayımlandığı Charlie Hebdo dergisinin Paris'teki binasına saldırı düzenlenmişti. 12 kişinin öldüğü olayı gerçekleştiren Şerif ve Said Kouachi kardeşler, Yemen El Kaidesi'ne bağlı olduklarını açıklamıştı.
Şubat ayında da Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da İslam ve ifade özgürlüğü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmişti. Ardından da bir sinagoga saldırılmıştı. Saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmiş, beş polis yaralanmıştı.