Dolar

36,6383

Euro

39,8878

Altın

3.522,82

Bist

10.840,59

Dolar

36,6383

Euro

39,8878

Altın

3.522,82

Bist

10.840,59

Dolar

36,6383

Euro

39,8878

Altın

3.522,82

Bist

10.840,59

The Economist: 'Suriye ile Türkiye arasına Suudi Arabistan girdi'

The Economist, Suriye'de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) bir yetkilisinin 'Türkiye, Suriye'nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak istiyor ama başka bir Orta Doğu ülkesi daha cazip bir teklifte bulunduğu' iddiasını ortaya attı.

2 Ay Önce Güncellendi

2025-01-22 18:40:19

The Economist: 'Suriye ile Türkiye arasına Suudi Arabistan girdi'

İngiliz gazetesi The Economist, Suriye'de Beşar Esad diktatörlüğünün devrilmesinin ardından Türkiye'nin ülkedeki girişimlerini gündem yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'nin 15 Ocak'taki Türkiye ziyaretinin de hatırlatıldığı haberde, "Hiçbir ülke istikrarlı bir Suriye'den Türkiye kadar kazançlı çıkamaz ve çok az ülke de Suriye'nin çökmesi halinde bu kadar çok şey kaybedebilir." ifadeleri kullanıldı.

Ekran Resmi 2025-01-22 18.36.22

The Economist, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını ve Suriye'nin birçok mülteci için geri dönülebilecek kadar güvenli olmasını istediğini yazdı.

SURİYE ORDUSUNUN EĞİTİMİ

"Başka hiçbir dış gücün Suriye için bu kadar geniş kapsamlı bir gündemi yok" denilen haberde Türkiye'nin Suriye ordusunun eğitilip donatılmasına destek konusunda istekli olduğu belirtildi.

2023_Temmuz_hisha4

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dareen Khalifa'nın Türkiye-Suriye ilişkilerine dair görüşlerine yer verilen habere göre; Türkiye'nin Suriye Millî Ordusu'nu (SMO) finanse etmeyi bırakabileceği ve bunun yerine Suriye'nin merkezî bütçesine dolayısıyla yeni ordusuna doğrudan katkıda bulunabileceği iddia edildi.

Khalifa, Suriye'deki silahlı grupların Türkiye'nin desteği olmadan aynı çatı altında toplanmasının "neredeyse imkânsız olduğunu" söyledi.

“SUUDİ ARABİSTAN'DAN CAZİP TEKLİF”

Öte yandan gazete, "HTŞ'nin kendisini Türkiye'nin vasalı olarak görmediğini ve ülkenin fiilî lideri Muhammed Colani'nin tüm taraflardan destek almaya hevesli olduğu" iddiasını ileri sürdü.

thumbs_b_c_31db3c0b0b82bee3483e88e0900c1fe0_1

Suudi Arabistan'ın, ülkenin ana petrol tedarikçisi olarak İran'n yerini almayı teklif ettiğini belirtem The Economist, Riyad'ın Suriye'nin yeniden inşasında Türkiye'den çok daha fazla para harcayabileceğini iddia etti.

Gazete, bir HTŞ yetkilisinden çarpıcı bir bilgi de aktardı.

The Economist'e konuşan bir HTŞ yetkilisi, "Türkiye'nin, Suriye'nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak istediğini ancak başka bir Orta Doğu ülkesinden daha cazip bir teklifte bulunulduğunu" söyledi. Aynı yetkili, Türkiye'nin desteğinden ötürü "minnettar" olduklarını ancak "kendilerini tek bir kampa koymaya şart olmadığını" ifade etti.

thumbs_b_c_31ed6b00633ec0b57d882ab921b2e8d3

Haberde Khalifa'nın, Türkiye'nin Suriye'deki adımlarının bazı Arap hükûmetlerini tedirgin ettiğini de söylediği kaydedildi.

Suudiler, Türkiye'yi Sünni dünyada liderlik için bir rakip olarak görürken Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın da Suriyeli İslamcı gruplara verilen Türkiye desteğinden "rahatsız olduğunu" yazan The Economist, "Suriye'nin komşuları, İran'ın etkisinden kurtulup Türkiye'nin etkisi altına girmesini istemiyorlar." ifadesini kullandı.

Kaynak: t24

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara