The Guardian: “Ukrayna'daki savaşta kazanan kim olacak?''
Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumu analiz eden İngiliz The Guardian gazetesi, “Şimdilik... vurguluyorlar, nihai kazananın kim olacağı belli değil. Ve kimse savaşın sonucunu tahmin edemez. Her iki taraf da şimdilik hedeflerinden uzak” yorumunda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2023-02-24 12:35:52

Güncelleme Tarihi: 2023-02-24 12:35:52

İngiliz The Guardian gazetesi, aradan bir yıl geçmesine rağmen Ukrayna'daki savaşın kapsamlı bir analizini yaptı. Ve özellikle şu ana kadarki verilere göre kimin kazanacağı ve kimin büyük kaybedeceği gibi büyük soruya cevap vermeye çalışıyor.

Guardian, ön taraftaki görüntünün bir yıl öncesine göre açıkça değiştiğini vurguluyor.

Gazeteye göre, Ukraynalılar artık ilk günlerdeki gibi geri çekilmiyorlar.

"Resim, savaşın ilk haftalarında, yüzlerce Rus zırhlı ve hava kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmek için şehrin dışındaki Hostomel'deki hava sahasına kadar gelmelerinden tamamen farklı" Büyük kazanan kim?

Şimdilik... vurguluyorlar, nihai kazananın kim olacağı belli değil. Ve kimse savaşın sonucunu tahmin edemez. Her iki taraf da şimdilik hedeflerinden uzak

Ukrayna örneğinde bu, işgal altındaki tüm bölgelerin kurtarılmasıyla ilgilidir. Ancak son 12 ayda Moskova, Ukrayna hükümetinin devrilmesi ve kukla bir hükümetin dayatılması da dahil olmak üzere maksimalist hedeflerinden defalarca geri adım attı ve Ukrayna'nın doğusundaki tüm Donbas'ı ele geçirdi.

En büyük kayıplar kimde?

En çok kayıp veren ülkeye gelince, Guardian netti ve Rusya'yı işaret etti.

"Rusya'nın büyük kayıpları var. Uluslararası Stratejik Analizler Enstitüsü'nün (IISS) yakın tarihli bir tahmini, Rusya'nın zırh kayıplarını ilk kuvvetlere kıyasla %40-%50 olarak gösteriyor. İnsan kayıpları açısından, doğu Ukrayna'da kazanılan her 100 metrede 2 bin Rus askerinin kaybolduğu tahmin ediliyor."

İngiliz gazetesi Guardian, Rusya'nın ağır kayıplar verdiği iddiasını desteklemek için, ABD'li General Mark Miley'in daha önce Rusya'nın zaten taktik ve stratejik olarak kaybettiğini söylediğini, ancak iki ülkenin de stratejik hedefine ulaşmaya yakın olmadığını bildirdi.

"Mevcut saldırı rotasının Ukrayna için Rusya'dan daha iyi gittiğini ve Batı'dan devam eden silah akışının bu eğilimi sürdüreceğini söylemek daha güvenli. Ancak Ukrayna, savaşın piyade tarafından yürütüldüğü doğu Ukrayna'da Kiev için zayıf bir nokta olduğu kanıtlanmış olan mühimmat da dahil olmak üzere silahlar için büyük ölçüde Batı'ya güveniyor. Ayrıca zırhlı araçlar gibi Ukrayna'ya ne kadar silah sistemi teslim edileceği ya da savaşı bitirmek için ne kadar çabuk yapılacağı önemli”

Büyük karşı saldırıyı ilk kim yapacak?

The Guardian ayrıca, Rusya'nın mı yoksa Ukrayna'nın mı büyük karşı saldırıya daha yakın olduğu sorusunu yanıtladı ve... Ukrayna'ya oy verdi.

İngiliz gazetesi, "Ukraynalı üst düzey yetkililer, Noel'den önce bile Rusya'nın 2023'te yeni bir saldırı hazırladığı konusunda birkaç kez uyarıda bulunmasına rağmen, bunun için kanıtlar hâlâ zayıf."

"Rusya piyade kuvvetlerini önemli ölçüde artırmış olsa da bazıları Ukrayna'da yaklaşık 300.000 Rus askeri olduğunu tahmin ediyor. Yüzlerce Rus zırhlı aracın, casus uydular tarafından izlenen bir bölgeye yeni bir giriş yapmaya hazırlandığına dair hiçbir kanıt yok. Guardian, "Rus bombardımanı, Severodonetsk şehri çevresindeki bölgede, Moskova'nın günde yaklaşık 60.000 roket fırlattığı yaz aylarındakinden daha az yoğun," diyor. Financial Times: "Her şey korkunç bir şekilde ters gitti"

İngiliz Financial Times gazetesi, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın işgalini Kremlin kontrolünden gizlice hazırladı ve askeri saldırganlıkla seçkinler arasında memnuniyetsizliğe neden oldu" yorumunda bulundu. Ayrıca eski bir üst düzey Rus yetkilisi savaşta gelinen son noktayı değerlendirirken, "Fikir asla yüzbinlerce insanın ölmesi değildi. Her şey korkunç bir şekilde ters gitti" dedi.

Gazete Kremlin'de yaşanan ilk günü şöyle anlattı:
"Rusya'nın Ukrayna işgali sabah televizyonlarda yer almaya başlamasından sonra günün ilerleyen saatlerinde oligarklar Kremlin'de toplandı.
Oligarklardan biri Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a Putin'in bu kadar küçük bir çevrede bu kadar büyük bir işgali nasıl planlayabildiğini sordu. O kadar ki Kremlin'deki üst düzey yetkililerin çoğu, ekonomi kabinesi ve iş seçkinleri bunun doğru olduğuna inanmamıştı. Lavrov, 'Üç şeyler var' diye yanıtladı: "Korkunç İvan. Büyük Peter. Ve Büyük Catherine."

Financila Times, "Putin'in işgal planına göre, Rusya'nın birlikleri parlak, yüklü kansız bir yıldırımla birkaç gün içinde Kiev'i ele geçirecekti.

Eski bir üst düzey Rus yetkilisi ise, "Fikir asla yüzbinlerce insanın ölmesi değildi. Her şey korkunç bir şekilde ters gitti" diyor.

Putin'i tanıdıklar, savaşın başlangıcından bu yana daha da yalnızlaşan bir lideri anlatıyor. Biri, "Stalin bir caniydi ama iyi bir yöneticiydi çünkü ona yalan söylenemezdi. Ama kimse Putin'e gerçeği söylemiyor" diyor. "Kimseye güvenmeyen insanlar, kendilerine yalan söyleyen çok az sayıda insana güvenmeye başlar."

Ancak FT'nin kaynakları, Putin'in yeni şüpheciliğinin, işgalin en temelde bir hata olduğunu kabul etme konusundaki huysuzluğuyla sınırlı olduğunu söylüyor. Savaşa karşı çıkan bazı liberal uygulamalar, yaptırımların Rusya ekonomisine vereceği ekonomik zarara işaret ederek onu savaşa son vermeye ikna etmeye çalıştılar.

Bir kaynak ise, "Ama deli bir adam nasıl ikna edebilirsin? Bunun bir hata olduğunu anlarsa beyni çökecek" diye özetliyor, Kremlin'de yaşananları.