The Nation: Çin, Suriye'deki yeni oyuncu
ABD’nin haftalık kültürel dergisi The Nation’da, “Çin, Suriye’deki yeni oyuncu” başlığı altında yayınlanan makalede, ABD’nin Suriye’de çekilme niyetini açıklamasının ardından, Çin’in Suriye’deki rolünün genişleyen bir oyuncu olma girişiminde bulunduğu öne sürüldü.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-20 12:48:48

Güncelleme Tarihi: 2019-07-20 12:48:48

ABD'nin haftalık kültürel dergisi The Nation'da, “Çin, Suriye'deki yeni oyuncu” başlığı altında yayınlanan makalede, ABD'nin Suriye'de çekilme niyetini açıklamasının ardından, Çin'in Suriye'deki rolünün genişleyen bir oyuncu olma girişiminde bulunduğu öne sürüldü.

Çin, ABD'den çekilmeyi ekonomik etkilerini artırmak ve Ortadoğu'daki Çin ile Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan eski İpek Yolu projesini yeniden canlandırmak amacıyla Ortadoğu'daki nüfuzunu arttırmak için altın bir fırsat olarak görüyor.

İpek Yolu, Çin'deki Chang'an'ı Uzak Doğu, Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa arasındaki diğer birçok ticari rotaya bağlayan bir dizi kara ve deniz yoludur. Mallar İpek Yolu'nun kenarına kadar uzanırken, tüccarlar genellikle bölümlerini geçtiler.

The Nation, Çin'in Suriye'ye yatırım yapmak için harcanan Arap bölgesine 23 milyar dolar yardım ettiğini ve Suriye'nin Süveyş Kanalı'na alternatif bir yol sağlayabileceğini belirtti. Kuzeybatı Suriye'deki liman kenti Lazkiye, bir yere bağımlılığı hafifleterek ve Çin'in Avrupa ülkeleriyle olan ticaret maliyetlerini azaltarak önemli bir rol oynayabilir.

Aynı bağlamda, The Nation Çin'in Suriye'nin yeniden inşasında kilit bir oyuncu olmaya hazır olduğunu, Suriye'nin Çin'in Temmuz 2017'de ilk sanayi fuarına ev sahipliği yaptığını ve bu bölgelerin sanayi bölgeleri kurmak için 2 milyar dolar tahsis etme sözü verdiğini hatırlattı.

Diğerlerinin yanı sıra, Çin, Suriye'nin telekomünikasyon sektörünü 2020 yılına kadar rehabilite etme sözü veren Çin Ulusal Petrol Şirketi ve Huawei aracılığıyla Suriye'deki en büyük petrol şirketlerinin en büyük ortağı.

Aynı zamanda, The Nation, Çin'in Suriye rejiminin başı Beşar Esed'e istifa ve dış politikasına ve Suriye'nin egemenliğine büyük önem vermesi konusundaki baskılarına karşı olduğunu belirtti.

Çin, Esed'in Orta Doğu'daki etkisini genişletmekten ve bölgedeki Amerikan hegemonyasının mücadelesinden fayda sağlayacağının farkında. The Nation, Çin'in Esed'e desteğinin İran'ı Rusya'ya yaklaştırmasına yardım edeceğini ve Çin'in her iki ülke ile olan ticari bağlarını güçlendirmeye çalıştığını belirtti.

Çin ile ABD arasındaki mevcut ticaret savaşı Pekin'i Washington'a tercih etti ve diğer ülkelerle olan bağlarını güçlendirecek.

Yukarıdakilerin hepsine dayanarak, Çin'in Ortadoğu'daki arenada, özellikle Suriye'de yeni bir oyuncu olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü Suriye'yle yakın ilişkiler bölgedeki Amerikan hakimiyeti ve muhtemelen ABD'nin tereddütleri nedeniyle Körfez'deki petrol ihracatçıları için bir tehdit oluşturacaktır.

Çin'in dünyanın en büyük ticaret merkezine dönüşmesi ve Orta Doğu ile ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi, Pekin'in etkisini daha hızlı güçlendirmesine yardımcı oluyor.

The Nation, Çin'in Suriye'yle olan ilişkilerini “mutlaka askeri yardım gerekmeksizin” parayla güçlendirdiğini ve savaşla yıkılan Suriye'nin Çin rehabilitasyon şirketleri için “altın bir fırsat” olduğunu vurguladı.