AA'nın haberine göre: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülke tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan yatılı kilise okullarında kalan yerli çocuklarına uygulanan kötü muamele nedeniyle, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'tan resmi özür talebinde bulunacağını açıkladı.
Başbakan Trudeau, okullarda yaşananları araştıran Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun nihai raporunun kamuoyuyla paylaşılmasının ardından başkent Ottawa'da ülkenin 5 yerli organizasyonunun liderleriyle görüştükten sonra açıklama yaptı.
Trudeau, First Nation, Inuit ve Metis kabilelerine mensup çocukların, Katolik kilisesi tarafından işletilen yatılı okullarda maruz kaldığı, ruhsal, kültürel, duygusal, fiziksel ve cinsel istismar konusunda Katolik kilisesinin en üst makamı olan Vatikan'daki Papalığa bu çocukların ailelerinden özür dilemesi için çağrıda bulundu.
- "Konuyu Vatikan'a taşıyacağım"
"Bu konuyu kesinlikle Katolik kilisesi ve Vatikan'a taşıyarak, kendilerinden direkt olarak ilgilenmelerini isteyeceğim" diyen Başbakan Trudeau, şöyle devam etti:
"Papa'yı özür dilemesi için zorlayamam fakat fırsat verildiğinde kendisi ile bu konu hakkında konuşacağım. Diğer devletlere ve kuruluşlarına özür diletmek benim işim değil fakat yapıcı bir şekilde konuyu iletebilirim. Ne yazık ki, Kanada devletinin birkaç biriminin de bu utanç verici geçmişte rolleri var."
- Yaklaşık 6 bin çocuk öldü
Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporuna göre, 1840-1996 yılları arasında faaliyette olan yatılı kilise okullarında 5 bin 995 çocuk hayatını kaybetti. İlki 1840 yılında Batı Kanada'da açılan yatılı kilise okullarında defalarca yangın çıktığı, bu yangınlarda 40 çocuğun yanarak öldüğü belirtilen 6 ciltlik komisyon raporunda, ''Eğitilecek diye anne babalarının kollarından zorla alınan çocuklar, oyun bahçeleri yerine isimsiz mezarlara konuldular. Birçoğunun neden öldükleri, ölenlerin çoğununsa isimleri bile bilinmiyor" ifadesi yer aldı.
Raporun bir bölümünde, "Çocukların çoğunluğu yetersiz beslenme ve hastalıklardan öldü. Bazı çocuklar deneylerde kullanıldıkları sırada, bazıları da çok ağır cinsel tacizlerde hayatını kaybetti. Okullarda 130'a yakın yangın çıktığı ve bu yangınların sadece birinde 40 çocuğun yanarak öldüğü saptandı'' tespiti bulunuyor.
Altı ciltlik rapor için komisyon, 6 bin 750 kişinin ifadesine başvurdu. Bin 355 saat çalışan komisyonun raporunun özeti bile 300 sayfayı geçti. Raporda yatılı kilise okullarının, federal devletin 1883 yılında "yerlileri çocukken yok edin" prensibinin uygulama merkezleri haline geldiği savunulurken, okullara kaydedilen çocukların yüzde 24'ünün kısa süre sonra öldükleri belirtildi.
Sonuncusu 1996 yılında Regina kentinde kapatılan 139 yatılı kilise okuluna, 150 binin üzerinde yerli çocuğun alındığı biliniyor. Komisyon kayıtlarına göre, bu okullarda eğitime tabi tutulanlardan 80 bini halen hayatta ve Kanada'da yaşıyor.