Trump, Grönland’ı neden satın almak istiyor?
ABD Başkanı Trump'ın, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland'ı satın almak istemesinin gerçek sebebi belli oldu. Der neue Tag gazetesi, “Trump, adada buzların altında zengin maden yataklarının olduğunun farkında. Ve şimdi atılan manşetler her halükârda Trump’a kazandırıyor” yorumunda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2019-08-22 10:50:39

Güncelleme Tarihi: 2019-08-22 10:50:39

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland'ı satın almak istemesinin gerçek sebebi belli oldu. Der neue Tag gazetesi, “ Trump, adada buzların altında zengin maden yataklarının olduğunun farkında. Ve şimdi atılan manşetler her halükarda Trump'a kazandırıyor. Manşetler, dikkatleri ABD'nin gerçek sorunlarından uzak tutuyor” yorumunda bulundu

Trump'ın Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'ı satın almak istemesine Danimarka hükümetinden “Topraklarımız satılık değil” yanıtı gelmişti. Danimarka'nın yanıtı üzerine de ABD Başkanı Danimarka'ya yapacağı ziyareti iptal etmişti.

"TRUMP, ADADAKİ ZENGİN MADEN YATAKLARININ FARKINDA"

Weiden'da yayımlanan Der neue Tag gazetesi, Trump'ın Grönland girişimi ile suni gündem oluşturma niyetinde olduğunu yazıyor:
“Kızıl Erik adlı İzlandalı göçmen 982 yılında Grönland'a göç ettiğinde aklında bir pazarlama fikri vardı. Adaya otlak anlamında (Grönland) adını verdi. Böylece sadece buzdan çiçeklerin açtığı, tarıma elverişsiz adaya diğer göçmenleri de çekti. Ama göçmen Erik, adada buzların altında zengin maden yataklarının olduğunu bilmiyordu. Buna karşın işadamı  Trump bunun farkında. Ve şimdi atılan manşetler her halükarda Trump'a kazandırıyor. Manşetler, dikkatleri ABD'nin gerçek sorunlarından uzak tutuyor.”

Oberndorf'ta yayımlanan Schwarzwälder Bote gazetesinde ise Trump'un tavrını şu sözlerle yorumlanıyor:
“Trump, ‘Grönland'ı satın alamayacaksam oraya gitmem' diyerek çocuksu bir davranış sergiledi. Twitter'dan Danimarkalılara dilini çıkarıp, tepinerek, ‘Siz artık benim arkadaşım değilsiniz' demediği kaldı. Bu tür çocuksu hareketler Trump'a yarıyor. Çünkü yetişkinlerin dünyasında bu tür utanç verici teklifler diplomasiye yakışmayan, saygısızca ve  değersiz girişimler olarak görülür. Belki artık danışmanlarından biri kulağına eğilip, ‘Devlet Başkanları, karşılıklı yanlış anlaşılmaları, güvensizlikleri ortadan kaldrmak ve ülkelerinin dostluğunu derinleştirmek için birbirlerini ziyaret ederler' diye fısıldamalı. Dünyayı ucuz bir pazarlığa indirgemek ancak ‘reality show' adı verilen kötü televizyon programlarına yakışır.“

Grönland yönetimi ise, ABD Başkanı Trump'ın adayı satın almak istediği yönünde çıkan haberlere tepki gösterek, "Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz" demişti..

GRONLAND'IN ABD İÇİN ÖNEMİ

56 bin nüfuslu Grönland, Danimarka Krallığı'na ait özerk bir bölge. Amerika, Grönland'ı, ulusal güvenlik çıkarları açısından önemli bir coğrafi bölge olarak kabul ediyor.

Danimarka ve Amerika arasında on yıllar önce imzalanan bir anlaşma uyarınca Amerikan Ordusu, Amerika'nın Grönland'daki Thule Hava Üssü'nde neredeyse sınırsız hakka sahip. Kuzey Kutup Halkası'nın bin 200 kilometre güneyinde kurulu olan Thule Hava Üssü'ndeki radar istasyonu, Amerikan balistik füze erken uyarı sisteminin bir parçası. Üs aynı zamanda Amerikan Hava Kuvvetleri Uzay Komutası ve Kuzey Amerika Uzay ve Havacılık Savunma Komutası tarafından da kullanılıyor.

Grönland, coğrafi olarak Kuzey Amerika'nın bir parçası sayılsa da siyasi ve kültürel açıdan Avrupa'ya sıkı sıkıya bağlı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dönemin Başkanı Harry Truman, Grönland'ın jeopolitik önemiyle ilgilenmeye başlamıştı. Truman, 1946'da Danimarka'ya, adayı 100 milyon dolar karşılığından satın almayı teklif etmiş, ancak Danimarka teklifi reddetmişti.

Amerika, 1867 yılında da Grönland ve İzlanda'yı satın almak için girişim başlatmış, ancak başarılı olamamıştı.

Amerikan Savunma Bakanlığı 2018'de Çin'in Grönland'da üç havaalanı inşaatını finanse etme girişimini engelleyerek Çin'in adada ekonomik nüfuz elde etme çabalarını raydan çıkarmıştı.
Wall Street'e göre bazı çevreler Grönland'ı satın alma fikrini, Amerika'nın Alaska'yı Rusya İmparatorluğu'ndan satın almasına benzetiyor ve Trump'ın bu fikrin peşinden nereye kadar gideceğini merak ve kaygıyla izliyor.

ZENGİN YER ALTI KAYNAKLARI VAR

Danimarka'ya bağlı ancak yerli halkı tarafından idare edilen adada çok büyük miktarlarda molibden, berilyum, lityum, ve tantal madenleri bulunuyor. Ayrıca yine bol miktarda altın, platin, paladyum, uran ve strontium ile kurşun, çinko ve demir madeni yatakları da adanın yeraltı zenginlikleri arasında yeralıyor. Ve dünyanın en büyük nadir metal hammadde kaynağı da bu adada bulunuyor.

Grönland'da yapılan en son maden çıkarma çalışması iki yıl önce durdurulmuş. Altın çıkarma çalışmalarına 2008'de başlanmıştı. 1990 yılında da kurşun, çinko ve gümüş çıkarma işlemleri durdurulmuş. Adanın çok zengin maden yatakları olmasına rağmen işletmeciler, madenlerin çıkarılması için çok büyük masraf gerektiği için burada yatırım yapmaya yanaşmıyorlar.

Alman uzman Elsner, adadaki maden yataklarının çoğunun buz dağları arasında bulunduğunu, bunun da keşif, geliştirme ve işletme masraflarını otomatik olarak yükselttiğini bildirdi.

Adanın Kringlere adı verilen sahil bölgesinde ise durum farklı. Burada hem radyasyon oranı çok az ve ulaşım problemi de bulunmuyor. Avustralyalı bir şirket bu bölgede keşif yapmak için Grönland idaresinden izin aldı ve 2013'te çalışmalarını başlatıyor.