Türkiye- AB zirvesine karar çıktı
Türkiye- AB zirvesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ortak basın toplantısı düzenledi.

Oluşturma Tarihi: 2015-11-29 23:06:26

Güncelleme Tarihi: 2015-11-29 23:06:26

Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. Taslak metne göre AB ve Türkiye ylıda bir kez zirve gerçekleştirecek.

VİZESİZ AVRUPA KARARI

AB-Türkiye Zirvesi'nde, geri kabul anlaşmasının uygulanması ve öngörülen şartların karşılanması durumunda Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için Ekim 2016 hedef tarih olarak gösterildi.

Zirve kararlarında, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 17'nci fasıl olan ekonomik ve parasal politikanın 14 Aralık'ta açılacağı kayıt altına alındı.

Zirvede ayrıca AB Komisyonu'nun bazı fasılların açılması için hazırlıklarını 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlaması kararlaştırıldı. 

SIĞINMACILAR İÇİN TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR AVRO DESTEK

Kararlarda, AB Komisyonu ve üye ülkelerin katkılarıyla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için "başlangıç olarak" 3 milyar avro mali destek sağlanacağı belirtildi.

Brüksel'de yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde onaylanan metinde, AB ve Türkiye'nin ortak zorlukların üstesinden gelinmesinin önemini ele aldıkları belirtilerek tarafların üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasına karar verdiği vurgulandı. 

VİZE SERBESTİSİNDE TARİH 2016 EKİM

Bildirinin 5. maddesinde ise vize muafiyeti konusuna yer verildi. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen metinde, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade edildi. Anlaşmanın uygulanması ve şartların yerine getirilmesi durumunda Komisyon'un, üçüncü raporunu sonbaharda yayımlayarak, "Türk vatandaşlarının Ekim 2016'da vizesiz olarak Schengen ülkelerine seyahat edebilmeleri için" vize muafiyeti sürecinin tamamlanmasını sağlayabileceği ifade edildi.

SIĞINMACILAR

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da kararlarda yer aldı. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar avro kaynak sağlayacak" denildi. Yük paylaşılması olarak nitelenen desteğe dair gelişmeler ışında yeni değerlendirmeler yapılacağı ifade edilen metinde, böylece daha fazla fona da kapı aralandı. 

Bildiride, Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenlerin geri kabul edilmesi ve ardından geldikleri ülkelere gönderilmesi kayda alındı. 

Türkiye - AB zirvesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker açıklama yaptı.

Tusk'un açıklamaları

Görüşme sonrasında açıklama yapan Tusk: AB-TÜRKİYE anlaşması 2016'da uygulanacak. Müzakerelerde 17. başlık açılacak.

Juncker'in açıklamaları

İlişkilerimizi üstdüzeyde yenilemiş olduk. Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye ortak çözecektir bu sorunu.

3 milyar Euro'luk bir desteği Türkiye'ye sağlayacağız.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları

1 yıl sonra tarihi bir zirve yaptık. AB ile ortak bir mekanizma kurmaya karar verdik. Her yıl 2 zirve yapmaya karar verdik. 14 Aralık'ta 17. başlık açılacak.

Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlanacak. Vize muafiyeti ve geri kabul konularında çalışılacak.

Bu 3 milyon avro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve
mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak.

Vize muafiyeti konusunda önümüzde açık takvim var, Ekim ayında devreye girecek.

Türkiye mülteciler konusunda ortak eylem planındaki vaadlerini yerine getirecek.