Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Türkiye'den ABD'ye Tel-Abyad şartı

Rakka'da operasyon yapılması konusunda ısrar eden ABD'ye Türkiye hazırladığı harekat raporuyla cevap verdi. Rakka'da IŞİD'e vurulacak darbenin Tel Abyad üzerinden hayata geçecek operasyonla mümkün olabileceğinin vurgulandığı raporda, PYD'yi devre dışı bırakacak güvenli bölgenin oluşturulması isteniyor. Uzmanlar ise Türkiye'nin tuzağa düşmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-10 11:18:41

Türkiye'den ABD'ye Tel-Abyad şartı

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer-Neslihan Önder'in haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) El-Bab'dan IŞİD'i arındırmaya başladı. İlçe merkezine giren ÖSO birlikleri IŞİD üyeleriyle sıcak temas sağlayarak çatışmalara başladı. El-Bab'da sağlanan ilerleme sonrasında Türkiye, IŞİD'in kalesi sayılan Rakka'nın temizlenmesi için başlatılacak operasyonda yer alma konusunda kararlı olduğunu açıkladı. ABD'li muhataplarına yapılması planlanan operasyon hakkında bir rapor sunan Türk yetkililer, CIA'in yeni Başkanı Mike Pompeo'nun ziyaretinde de bu konuyu masaya yatırdı.

ABD İÇİN SAMİMİYET TESTİ

Rakka Operasyonu planında, gerek lojistik gerekse güvenlik açısından en makul yol olarak “Tel-Abyad - Ayn'el İsa - Rakka” istikameti belirlendi. PYD/YPG'nin kontrolünde olan Tel-Abyad rotasının kullanılmasının ABD için samimiyet testi olduğunu söyleyen kaynaklar, “Amerika DEAŞ'ı Rakka'dan temizlemek konusunda samimiyse, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılıysa ve burada Türkiye ve koalisyon güçleriyle birlikte hareket etmek istiyorsa, Rakka'ya Tel-Abyad üzerinden gidilmeli. Türkiye, bu harekatı yaparken Rusya ve İran'ı da göz ardı etmemelidir” diyor.

El-Bab'dan Rakka'ya uzanan yol, Tabka Barajı üzerinden gidildiğinde 170 kilometre sürüyor. Çobanbey'den El-Bab'a uzanan 40 kilometrelik uzaklık da dikkate alındığında lojistik açıdan 210 kilometrelik bir uzaklık ortaya çıkıyor. Bu uzaklık nedeniyle hem ikmal sistemlerinde sorunların yaşanması hem de yol emniyetinin sağlanması zorlaşacak. Operasyon güçleri, Rakka istikameti boyunca Rejimle yan yana ilerlemek zorunda kalacak ve bu da operasyonda riski arttıracak unsurlar hanesine eklenecek. Yine bu yol üzerinde IŞİD'in elindeki yerleşim bölgelerinin geçilmesi de operasyon süresini uzatacak. Yol boyu Deyr Hafir, Meskene, Tabka Barajını koruyan unsurlar ve Mansura IŞİD'in Rakka'ya ulaşan yolda olası direnç noktaları durumunda. Türkiye'nin belirlediği Tel Abyad - Ayn el-İsa - Rakka istikameti ise 90 kilometrelik bir rota. Sınırdan itibaren bu yolun yaklaşık 70 kilometresi PKK/PYD kontrolünde. Buradan sonra Rakka'ya ulaşmak için kalan mesafe de 20 ila 25 kilometre. Kaynaklar da ABD'nin samimiyetinin burada devreye gireceğine işaret ediyorlar.

BÖLGE SAĞLAMA ALINMALI

Kaynaklar, Rakka Operasyonu planlanırken önemli bir de uyarıda bulunuyorlar. O da Türkiye'nin IŞİD ile mücadelesindeki samimiyetiyle, olası tuzaklara çekilmemek için dikkatli hareket etmesi. Bu doğrultuda da 90 kilometre uzunluğunda ve 60 kilometre derinliğinde planlanan ve tüm dünyaya deklere edilen Fırat'ın batısındaki güvenli bölgenin tamamen emniyetli hale getirildikten sonra Rakka harekatının düşünülmesi gerektiği vurgulanıyor. Türkiye'nin deklare ettiği plan, Fırat nehri batısından Cerablus, Menbiç, El Bab, Tel Rifat ve Azez hattını kapsıyor. Bölgeyi yakından tanıyan kaynaklar, “Türkiye için bu bölgenin güvenliği, Rakka'dan çok daha önemli” uyarısında bulunuyorlar.

TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye, Rakka Operasyonu'nun PKK/PYD unsurlarıyla yapılmasına karşı çıkarken, bu operasyonla şu kazançları sağlayacağı öngörülüyor: “Rakka temizlenirse, terör örgütü DEAŞ'ın Türkiye ile ilgili her türlü irtibatı ve insan kaynağını kesilmiş olur. PKK/PYD bölgeyi kendiliğinden terk edeceğinden, bölge tamamen terörist unsurlardan temizlenmiş olur. PKK/PYD ve DEAŞ tarafından topraklarından edilen binlerce insan evlerine geri dönmüş olur.”

ABD KABUL EDECEK

Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı Türkiye'nin Rakka operasyonuna dahil olması durumunda Menbiç üzerindeki ve bölgede pazarlık gücünün artacağını düşündüğünü söyledi. Türkiye'nin Rakka Operasyonu'na dahil olmak istemesinin nedeninin PYD'nin bölgedeki gücünü kırmak olduğunu belirten Arı, “Aksi halde PYD bölgede daha da güçlenecek. Türkiye bu nedenle Rakka operasyonuna girmek istiyor. Amerika buna açık kapı bıraktı. Bu da Trump'ın bu konuda Obama'dan farklı bir düşünceye sahip olduğunu gösteriyor. CIA başkanının Türkiye'ye gelmesi ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini yeniden düzene koymak istediğini gösteriyor” dedi. Türkiye'nin Suriye ile 900 km'lik sınırı olduğunu ve mevcut güvenli bölgenin sadece 200 km'lik bir alanı kapsadığını hatırlatan Arı, El Bab Operasyonu'nda geri kalan 700 km'lik alanın çoğunluğu PYD'nin elinde. Asıl soru Türkiye bu kadar alanı PYD'ye bırakacak mı? İşte bu nedenle Türkiye'nin Rakka Operasyonu'nda yer alması ve bu operasyonun Tel Abyad üzerinden de yürütülmesi çok önemli. Buna ABD'nin de sıcak baktığını düşünüyorum. Aksi takdirde PYD bölgede kalıcı hale gelecek” dedi.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara