Dolar

34,5763

Euro

36,3002

Altın

2.982,91

Bist

9.647,78

Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na sert tepki

Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı 2014 yılı Türkiye raporuna çok sert tepki gösterdi. Türkiye'nin raporu iade edeceği AB Bakanı Volkan Bozkır tarafından açıklandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 04:19:20

Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na sert tepki

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda bugün onaylanan 2014 Türkiye raporunu kabul etmediklerini ve bu raporu iade edeceklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun 2014 yılı Türkiye raporunu kabul etmesini değerlendiren Bozkır, Türkiye'nin üç unsurun yer alması halinde raporu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti.

Bunların, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi, PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye'nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini vurguladı.

AB Bakanı Bozkır, "Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir" diye konuştu.

Bakan Bozkır, raporun Türkiye'nin daimi temsilcisine iletildiğinde iade edileceğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ: MESNETSİZ İDDİALAR İÇERİYOR

Dışişleri Bakanlığı da raporla ilgili yazılı açıklamada yayımladı. Açıklamada şöyle denildi:

“Bu yıl Hollandalı Sosyal Demokrat Parti üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan AP Kararı'nda, AB Komisyonu'nun 2014 Genişleme Stratejisinde belirtildiği gibi, ekonomi, enerji güvenliği ve dış politika konularında işbirliğindeki rolüyle ülkemizin, AB'nin stratejik bir ortağı olduğu teyit edilmiştir. Ülkemizin AB'ye üyeliğini stratejik tercih olarak gördüğü ve katılım hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarına devam ettiği AB makamlarına her vesileyle iletilmektedir. Bu kararlılığımızın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için, AP tarafından ülkemiz hakkında alınan kararlarda,  adil ve objektif olunmasını, eleştiri ve beklentilerin dengeli ifadelerle dile getirilmesini beklemekteyiz. Ancak ilk taslağı itibariyle dengeli ve yapıcı eleştirel bir ton içeren AP karar taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilme sürecinde, maalesef tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin haline getirilmiştir. Bu tutum AP Genel Kurulu'nda da devam etmiş ve böylece ülkemiz hakkında AP tarafından alınan en talihsiz kararlardan biri kabul edilmiştir. Bu kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır.

Mayıs 2014'te yapılan seçimlerle göreve başlayan AP'de bugüne kadar, ülkemiz aleyhine alınan kararların sıklığı, içerdikleri önyargılı ifadeler ve eleştiriler AP ile ilişkilerimizi zedelemekte, AP'nin ülkemizi AB projesine dahil etmek istemediğine ilişkin endişeleri güçlendirmektedir.

Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir."

SON VİDEO HABER

Otel odasında ölü bulundu

Haber Ara