Rusya Devlet Başkanı Putin'le yapılan tarihi görüşmenin ayrıntılarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yoğun ve verimli bir görüşme oldu. İlişkilerimizi 24 Kasım'dan önceki süreçten çok daha öte bir noktaya taşıma arzusundayız" dedi. Erdoğan, Rusya ile ticaret, turizm ve enerji başta olmak üzere 11 madde konusunda adım atılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı kritik zirvenin ve heyetlerarası yapılan görüşmenin ayrıntılarını St. Petersburg'tan Ankara'ya dönüşte gazetecilerle paylaştı.
TC-TUR uçağında soruları yanıtlayan Erdoğan, "Yoğun ve verimli bir görüşme oldu. Öncelikle, ilişkilerimiz 24 Kasım'dan önceki süreçte nasılsa, şimdi bu ilişkilerimizi çok daha öte bir noktaya taşıma arzusundayız” dedi.
Hürriyet'ten Fikret Bila'nın aktardığına göre, Erdoğan 11 maddelik eylem planı konusunda şu bilgileri verdi:
1) AKKUYU NÜKLEER
"Bu seyahatin önemli başlıklarından biri de, Akkuyu Nükleer Enerji Santralimizdi. Burada ara verilmişti, maalesef spekülasyon yapanlar da oldu. Kendileriyle daha önce bununla ilgili bazı talepleri vardı, bu talepler ertelenmişti. Maalesef hep bürokrasinin bize yaşattığı sıkıntıları kastediyorum. Biliyorsunuz, benim Başbakanlık dönemimde, stratejik yatırımlar diye açtığımız bir başlık vardı. Rusya Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin stratejik yatırımlara alınmasını istiyordu. Sayın Başbakan ile de tekrar görüştük, kendileriyle de mutabık kaldık. Dedik ki biz Akkuyu'yu stratejik yatırımlar arasına alalım. Zaten içeriğine baktığınız zaman stratejik yatırımlara tamamıyla uyabilecek bir yatırım. Rakamsal olarak baktığın zaman 1 milyar doların üzerinde olması gerekiyor ki, bu da zaten 22 milyar doları bulacak bir yatırım. Dolayısıyla bunun stratejik yatırımlar kapsamına alınması noktasındaki kanaatimizi Rusya'ya da belirttik. ‘Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok, stratejik yatırımlar kapsamına alınacaktır' dedik."
2) TÜRK AKIMI PROJESİ
"Türk Akımı projesiyle alakalı olarak da kendilerine, ‘Herhangi bir sıkıntı yok, sadece kendi topraklarımızın üzerindeki yatırımı 50-50 yapalım' dedik. Bu konuda da bir sıkıntı yok gibi. Zaten bizim topraklarımıza gelene kadar denizin altından taşınacak. Bizim topraklara geldikten sonra da o kısmın da 50-50 şeklinde yapılması noktasında bir mutabakat oluştu."
3) SAVUNMA SANAYİİNDE İŞBİRLİĞİ
"Bir diğer konu da savunma sanayinde işbirliği. Başta Savunma Sanayii Müsteşarımız olmak üzere, bu çalışmalar zaten yürütüyordu. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki çok daha faklı bir şekilde devam edecektir. Bu konuyla ilgili Savunma Sanayii Müsteşarımıza toplantıdan sonrada kendisine söyledim. ‘Bu görüşmeleri hızlandırın' dedim. Bunlar hızlandırılacak. Kendileriyle bu konuda yapabileceğimiz birçok yatırımlar olabilir."
4) RUSYA İLE ORTAK YATIRIM FONU
"Bir diğer konu ortak yatırım fonu kurulması olayı. Türkiye ve Rusya arasında bir ortak yatırım fonu kurulması olayı var. Şimdi Rusya'da bu var, bizde böyle bir fon yoktu. Şimdi bununla ilgili de Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan bir iki gün içinde çıkar, ondan sonra da meclisimizden geçtiğinde, bizim de bu şekilde yatırım fonumuz oluşmuş olacak. Yatırım fonları kendi aralarında ortak yatırımlara beraberce girebilme imkanını yakalayacak. Kendi ülkelerimizin yanı sıra, kârlı olacaksa üçüncü ülkelerde de rahatlıkla yatırım yapılabilecek."
5) CHARTER UÇUŞLARI HIZLANDIRILACAK
"Bir diğer konu da turizmle ilgili olarak charter uçuşları. Onunla ilgili olarak kendileri zaten müzakere talimatı vermişler. Biz de kendilerine ‘Bunu biraz hızlandırırsanız memnun oluruz' dedik. Onlar da hızlandırma konusunda hassasiyetlerini ortaya koyacaklar."
6) TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTIRILACAK
"Bir diğer konu tarım ürünleriyle alakalı konuydu. ‘Tarım ürünleri noktasında da hassasiyetlerimizi göstereceğiz, kademeli olarak bunu da yoğun bir şekilde artıracağız' dediler."
7) TAŞIMACILIKTA GÜNLÜK ARAÇ KOTASI ARTACAK
"Karayolu taşımacılığında daha önce 9 bin olan araç sayısını biz tabii 40 bin olmasını istemiştik. Burada bu olaylar sebebiyle o da bir kesintiye uğramıştı. Kendilerine onu tekrar hatırlattık. Böylece bunun da aşılmasını istiyoruz."
8) TÜRK İŞÇİLERİN ÇALIŞMA İZNİ SORUNU
"Rusya'daki Türk firmalarında çalışan Türk işçilerine çalışma izni verilmesi noktasında bir sıkıntı vardı. Bunu da kendilerine ilettik, hatta vizelerin tekrar kaldırılması konusunu da gündeme getirdik. ‘Onu da çalışalım' denildi."
9) KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ
"Bir nokta da Türk-Rus toplumsal forumunun yeniden başlatılması. Bu malum Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü bir şeydi. Bir yıl Türkiye'de, bir yıl Rusya'da olmak üzere bu tür şeyleri devam ettirelim. Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılması hususu var. Bugüne kadar bu işin liderliğini Dışişleri yürütüyordu. Bugün Mevlüt Bey ile de mutabık kaldık. Kültür Bakanlığı'na bunun devrini yapalım. Sayın Başbakan ile de bu konuyu görüşelim. Dışişleri Bakanlığı'nda olması izahtan varestedir, böyle bir şey olamaz. Bunu tamamen Kültür Bakanlığı eline alırsa, zaten yönetiminde var da işin başkanlığını almasında fayda var."
10) TÜRKİYE-RUSYA-AZERBAYCAN ÜÇLÜSÜ
"Bir diğer konu üçlü bir mekanizma kuralım diyoruz. Türkiye-Rusya-Azerbaycan. Bu konuya Azerbaycan olumlu baktığı gibi, Rusya da olumlu baktığını söyledi. Zira ilk üçlü mekanizma Rusya-Azerbaycan-İran arasında vardı. Nitekim bu üçlü zirve orada toplandı. Şimdi biz de dedik ki Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizmasını kuralım. Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanımız Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile konuştu. Biz de Sayın Putin ile de bunu konuştuk mutabık kaldık. Şimdi Dışişleri Bakanlarımız çalışmayı yapacaklar ve böylece bir üçlü mekanizmayı inşallah kuracağız. Bu üçlü mekanizma bölgedeki siyasi birçok gelişmeleri yerinde yakından takip etmek."
11) SURİYE İÇİN ÖZEL HEYET GİDİYOR"
Kendileriyle yaptığımız görüşmede dedik ki böyle böyle… Biz size bir üçlü heyet gönderelim, heyetin içinde istihbarat, asker, diplomat olsun. Bu üçlü heyete karşı siz de bunların karşıtını koymak suretiyle, bunlar hemen yoğun bir çalışma yapsınlar dedik. Şimdi biz heyetimizi hemen göndereceğiz, perşembe günü karşılıklı oturup bir görüşme yapacaklar. Ona göre de inşallah Suriye ile ilgili sürecin altyapı hazırlıklarını bu arkadaşlarımız belli bir noktaya getirmiş olacaklar. Burada Halep'in insani yardım noktasında sıkıntıları var. Ona yönelik açılan koridorlar var. Bu koridorlar insani yardıma mı yöneliktir, yoksa farklı bazı hedeflere mi yöneliktir? Bunları da arkadaşlarımız çalışmalarıyla ortaya koyacaklar."