Körfez krizi sonrası Katar'a giden Hürriyet muhabiri İpek Yezdani, bugün üçüncü postasını yayınlaıdğı haberinde Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Fikret Özer ile söyleşisine yer verdi.
Habere göre Körfez krizinin odağındaki Katar'ın başkenti Doha'da Türkiye'nin büyükelçisi olarak görev yapan Fikret Özer, krizin şifrelerini anlattı ve adres olarak ABD Başkanı Donald Trump'ı gösterdi.
Özer, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Katar'ın 2022'de oynanacak FIFA Dünya Kupası'nı almasını hazmedemediğini söyledi.
İşte açıklamaları:
"ÜLKELERİN İNSANLARI AKRABA"
“BU ülkelerden birbirlerine eskiden dolmuş gibi uçak gelip gidiyordu, günde neredeyse 30 sefer olurdu. Şimdi Katar'dan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Bahreyn arasındaki uçuşlar durdu. Ancak bu ülkelerde yaşayan insanlar birbirleriyle akraba. Örneğin Suudi Arabistan'daki bir kabilenin uzantısı burada, aileler farklı ülkelere yayılmış durumda."
"NE OLDUYSA TRUMP'IN GELİŞİYLE OLDU"
"Suudi Arabistan, Körfez bölgesinin ‘ağabeyi' konumunda ve buradaki en yerleşik ülkedir. Kral Selman'ın ilk döneminde de Katar'la ilişkiler normal seyrediyordu ancak Trump'la görüşmenin hemen ardından herhalde ‘Biz ne yapsak Amerika bizi destekler' düşüncesi olmuş olsa gerek, bu derece sert ve keskin bir tavrı oldu. Yani Trump'ın gelişiyle ne olduysa bir şeyler oldu."
İRAN FAKTÖRÜ
"Tabi işin içinde Suudi Arabistan'ın İran karşıtlığı da var. Bu krizin Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani'nin İran'da seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi tebrik etmesinden hemen sonra olması dikkat çekiyor."
"BAE HAZMEDEMİYOR"
Katar Körfez ülkeleri arasında en zengin olanı, 100 bin doları aşan milli gelirleri var. Aynı zamanda bölgede bir yumuşak güç olmuş. Örneğin Katar'ın El Cezire televizyonu dünyanın sayılı kuruluşları arasında ama şimdi Suudi Arabistan ‘Bu kurumu kapatın' diyor. BAE de buranın FIFA 2022 Dünya Kupası'nı almasını hazmedemiyor. BAE, kendisi Körfez'de başat ülke olmak istiyor. Ayrıca BAE'nin, Müslüman Kardeşler konusunda da bir hassasiyeti var ancak Müslüman Kardeşler'in bulunduğu tek ülke Katar değil, Kuveyt'te, Umman'da da mevcut.
KRİZ ÇÖZÜLMELİ
"Bu ülkeler bu krizi çözmek zorundalar. Çünkü bu krizin tarafı olan tüm ülkeler zamanla bu işten zarar göremeye başlayacak. En başta uluslararası nakliye firmaları bu durumdan çok olumsuz etkilenecek. Çünkü BAE, ‘Katar'a mal götüren bir gemi bana uğrayamaz' diyor. Ayrıca BAE'nin doğalgazının yüzde 40'ı Katar'dan gidiyor.”
TÜRKİYE'NİN ASKER KARARI KATARLILARI RAHATLATTI
Katar ile Türkiye'nin son 4-5 yıldır çok özel ilişkileri var. Katar mevcut durumda Türkiye nezdinde mazlum ülkedir. Türkiye ilk başta tarafsız bir açıklama yaptı ancak işin detayına girildiğinde bu krizin sebepleri anlaşıldı ve Türkiye ilkesel olarak Katar'ın yanında yer almaya mecbur kaldı. Tabi 15 Temmuz'da Katar'ın Türk Hükümeti'ne desteğini hatırlarsak işin duygusal boyutu da var. Bizim arzumuz, bu ihtilafın bir an önce sona ermesi. Katar'a asker sevkıyatının TBMM'de onaylanması Katarlıları çok rahatlattı. Çünkü o günlerde Suudi Arabistan, Katar sınırına asker yığıyor diye bir söylenti vardı. Zaten Türkiye'nin bu tavrı, BAE ve Suudi Arabistan'ın söylemlerini de etkiledi. Bizim Katar'daki askeri varlığımız, bölgenin güvenliğine yönelik bir mevcudiyet. Şu anda üste 95 askerimiz var, bu sayının 5000 askere kadar genişlemesi sözkonusu. Katar, psikolojik bakımdan da askerlerin mümkün olan en kısa sürede gelmesini arzu edebilir."
İPEK YEZDANİ'NİN İLK KATAR HABERİ: "AİLELER BÖLÜNDÜ" (TIKLAYINIZ)
İPEK YEZDANİ'NİN İKİNCİ KATAR HABERİ: "KATAR PRENSESİ KONUŞTU" (TIKLAYINIZ)