Türkiye-Rusya arasında vize krizi çözülemiyor
Ankara-Moskova hattında düşürülen Rus uçağı krizi sonrası aşılamayan sorunların başında Türklerin Rusya’ya vizesiz seyahat hakkının kaldırılması geliyor. Bu konuda iki yıldır adım atmayan Rusya, Suriye’den kaçmaya çalışan IŞİD’lilerin güzergahını neden olarak gösteriyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-27 08:55:27

Güncelleme Tarihi: 2017-12-27 08:55:27

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki başkent arasındaki gerilim büyük oranda aşılırken bazı ekonomik kalemlerde ve vize muafiyeti konusundaki anlaşmazlıklar sürüyor. Ankara-Moskova hattında Suriye ve enerji konulu temaslarda da masaya yatırılan Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz seyahat hakkı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Rusya, Türkiye, Afganistan, İran, ve Çin meclis başkanlarının katılımıyla 24 Aralık'ta gerçekleştirilen ‘terörle mücadele ve bölgesel işbirliği' konulu konferansta da gündeme geldi.

KAHRAMAN'IN ÇAĞRISINA YANIT GELDİ

Kahraman, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin ile bir araya geldi. Kahraman “Türk vatandaşları için Rusya ile vize rejiminin basitleştirilmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu. 2017'de Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 4 milyonu aştığını kaydeden Kahraman “2019 yılı Rusya ve Türkiye arasında kültür ve turizm yılı olarak ilan edildi. Bu özel yılın ülkelerimiz arasındaki ilişkileri pekiştirmesini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı. Kahraman'ın çağrısına iki gün sonra Moskova'dan yanıt veren Volodin, Suriye bağlantılı terör tehdidi kalkmadan eskisi gibi vizesiz düzene geçilmesinin zor olacağını söyledi.

Karar'da yer alan habere göre Türkiye'nin vizelerin kaldırılması talebini incelediklerini belirten Volodin “Eskiden olduğu gibi vizesiz rejime dönülebilmesi için terör tehdidi tamamen ortadan kalkmalı. Terör tehdidi derken Suriye'deki durumu göz önünde bulunduruyoruz. Suriye'de IŞİD yenilgiye uğratılmış olmasına rağmen terör unsurlarının bu ülkeden dünyaya yayılması şimdi çok daha güncel konu haline geldi” diye konuştu. IŞİD'li teröristlerin Suriye'de barınamayacaklarını anladıklarını ve Rusya, Orta Asya, Uzak Doğu ile Avrupa'ya sızmaya çalıştıklarını kaydeden Volodin “Türkiye de Suriye'nin komşusu olarak bu güzergâhın üzerinde yer alan ülke. Dolayısıyla Türkiye ile eskisi gibi vizesiz rejime geçebilmemiz için çok daha geniş işbirliği yapılması gerekiyor. Teröristlerin Suriye'den dünyaya yayılmayacağı garantilendiği zaman vizesiz seyahat konusu çözülebilir” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKLERE KUZEY KORE SINIRINDAN GİRİŞ VAR

Türkiye ile Rusya 24 Kasım 2015'te Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi ve defalarca uyarılmasına karşın bölgeye terk etmemesi üzerine vurularak düşürülmesi sonrası vize krizi yaşıyor. İki başkent, bu tarihe kadar vatandaşlarına karşılıklı olarak vizesiz seyahat hakkı tanıyordu. Uçak krizinin patlak vermesiyle Rusya tek taraflı Türk vatandaşlarına yeniden vize uygulamaya başladı. Rus vatandaşları ise eskiden olduğu gibi Türkiye'yi vizesiz üç aylığına ziyaret edebiliyor. Moskovo yönetimi bu konudaki ilk yumuşama adımını geçen 17 Nisan'da attı. Başbakan Medvedev, Türkiye ile birlikte toplam 18 ülkenin vatandaşlarının Rusya'nın uzak doğu bölgesinde olan Vladivostok limanından ülkeye vizesiz seyahat edebilmesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı. Söz konusu bölge Kuzey Kore sınırına oldukça yakın.

MOSKOVA SURİYE'DE KALICI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinin Suriye'deki iki askeri üssünde kalıcı varlığına yönelik çalışmalara başladığını söyledi. Şoygu “Suriye'deki Tartus ve Hmeymim üslerindeki birliklerimizin faaliyetlerine kalıcı olarak devam edebilmesi için çalışmalara başladık” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara ve Kahire temaslarından önce sürpriz bir şekilde ziyaret ettiği Lazkiye'deki Hmeymim Üssü'nde Rus birliklerine Suriye'den çekilme talimatı verdiğini belirterek “Rusya'nın Suriye'deki uzlaşma merkezleri ise faaliyetlerine devam edecek. Rusya'nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek” ifadelerini kullanmıştı. Putin, daha sonra Federal Meclis'te yaptığı açıklamada ise “ Rus birliklerinin geniş çaplı kullanılmasına gerek kalmadı. Hala iki askeri üssümüz bulunuyor. Gerek kalırsa, Suriye'de terörle mücadeleye devam ederiz” demişti.