TİMETÜRK | HABER MERKEZİ
İki ülkenin yıllardır muhaliflerle mücadele eden Esed rejimini 'düşman' olarak değerlendirdiğini belirten Buttler, ABD'nin Suriye konusunda stratejik ortaklık yapan Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki muhalif grupları güçlendirme amaçlı yeni bir çerçeve anlaşması imzaladığını ifade etti.
ABD'nin yükselen endişesinin bu temele dayandığını belirten Buttler'a göre Birleşik Devletler, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin içerisinde olduğu grupların desteklenmesinden rahatsız. Haberde; Obama yönetiminin, Esed rejimine karşı oluşan ittifakın rejimi devirerek yerine 'radikal İslamcı' bir rejim kurabileceği belirtilirken ABD'nin IŞİD'e odaklandığı dönemde Nusra Cephesi'nin de içerisinde olduğu yeni bir ittifakın güç kazandığı dile getiriliyor.
Haberini Türkiyeli isimsiz bir resmi kaynağa dayandıran AP, Suudi Arabistan'ın muhaliflere karşı durmayacağını dile getirdi. Türkiye'nin Esed'in devrilmesine odaklanmayan ABD politikasından rahatsız olduğunu belirten kaynaklara göre aynı zamanda Esed rejimini destekleyen İran'ın bölgede ABD ile birlikte hareket etmesi de Türkiye'yi endişelendiriyor.
Erdoğan'ın Mart ayında Suudi Arabistan'a gerçekleştirildiği öne sürülen anlaşmayı o dönem Timetürk duyurmuş ve Suudi bir yetkilinin Haliç Online'a verdiği demeçte, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki seçimlerin ardından Suriye'ye müdahale edebileceğini yazmıştı. Erdoğan ve Suudi Arabistan'ın yeni kralı Selman arasındaki ittifakın ardından Yemen'de İran destekli Husiler darbe yapmış ve Cumhurbaşkanı Hadi, önce Aden'e sonra da Riyad'a kaçmıştı.
Öte yandan Timetürk, Washington Post'un Beyrut şefi Liz Sly'ın yazısını tercüme etmiş ve Sly da yazısında İdlib'i ele geçiren Fetih Ordusu'nun ABD'nin IŞİD'e odaklanmasıyla güç kazandığını savunmuştu. Buttler da haberinde, Nusret Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın başını 'İslamcı tugayların' ABD'yi endişelendirdiğini öne sürerek söz konusu grupları 'aşırıcı' olarak tanımladı. Fetih Ordusu koalisyonunda ise İslami organizasyonların yanında geçmişte Özgür Suriye Ordusu'na bağlı olan örgütler de bulunuyor.
Fetih Ordusu'nun başını çektiği muhalifler, geçtiğimiz aylarda İdlib şehir merkezi ile stratejik Cisreşşuğur kasabasını ele geçirmişti. Türkiyeli kaynağın, "Muhalifler birlik mücadele etmeyi öğrendi" dediğini öne süren Buttler'a göre Türkiye'nin lojistik ve istihbarat desteği sağladığı koalisyonda Nusret Cephesi bulunmuyor. Koalisyondaki bazı örgütlere destek verildiğini kabul eden Buttler göre Türkiye, Nusret Cephesi'ni 'terör grubu' olarak tanımlıyor ancak aktif bir tehdit unsuru olarak değerlendirmiyor.
Türkiyeli resmi kaynak, ABD'nin Suriye'de durumu düzeltmek için herhangi bir stratejisi olmadığını söylerken, Türkiye'nin artık bölgede IŞİD gibi tehdit olarak gördüğü Esed'e karşı mücadele kendi programını uygulayacağını söyledi. Türkiye ve ABD, halihazırda eğit-donat projesinde ortaklık yapıyor e Suriye'de IŞİD'e karşı savaşacak 'ılımlı' grupları eğitiyor.