Türkiye ve Yunanistan'a işbirliği çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye ve Yunanistan'a barış ve istikrar için işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2015-12-04 20:07:40

Güncelleme Tarihi: 2015-12-04 20:07:40

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, NATO müttefiki Yunanistan ile Türkiye'yi iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeleri ve barış ve istikrar için işbirliği yaparak çalışmaları yönünde cesaretlendirdiğini söyledi.

Kıbrıs'a gerçekleştirdiği günübirlik ziyaretin ardından Atina'ya gelen Kerry, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile bir araya geldi.

Kerry, Atina'daki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Yunan yetkililerle olan görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel meseleleri konuştuğunu belirtti.

ABD-Yunanistan ilişkilerinde iyi ve kötü anlar yaşandığını ancak bu ilişkilerin kopmaz ilişkiler olduğunu ifade eden Kerry, Whasington'un, Yunanistan'ın ekonomik kalkınmaya yönelik çabalarını desteklediğini belirtti.

Avrupa'da yaşanan sığınmacı krizine değinen Kerry, Yunanistan'ın bu konuda çaba gösterdiğini ancak sorunun çözümü için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kerry, ABD'nin bu konuda bölgedeki ülkelere maddi destekte bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini ancak gerçek çözümün Suriye'deki savaşın sona erdirilmesiyle mümkün olacağını belirtti.

Şu anda bölgedeki birçok gücün bu yönde hareket ettiğini ve çözüm için en uygun zaman olduğunu belirten Kerry, şöyle devam etti:
"Biz bu konuda maddi yardımlarda bulunduk ancak sadece çek imzalamak istemiyoruz. İnsanların bir kamptan diğerine gitmesi çözüm değil. Çözüm, savaşın sona erdirilmesidir. En iyi çözüm de en kısa zamanda ateşkes sağlanarak, siyasi çözüm sürecine geçilmesi ve Suriyelilerin gelecekleri hakkında kendilerinin karar vermesidir. Şu anda Rusya, İran, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler bizim yanımızda. Savaşın durdurulması ve siyasi çözüme geçilmesi için birlikte çalışacağız. Mantıklı bir çözüm için en uygun zaman."

Suriye'de siyasi bir çözüm için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in gitmesinin ön koşul olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kerry, bu konunun henüz tamamen açıklığa kavuşmuş olmamakla birlikte, "Suriye'de Esed'li bir çözümün çok zor olacağını" kaydetti.
Kerry, "Sorunuzun cevabı, Esed'in gitmesi gerektiği konusunun açıklığa kavuşmadığı şeklinde olabilir. Ancak, asıl hedefimiz bu değil. Başkan Obama hedef olarak ilk günden itibaren siyasi çözüm olmasında yana görüş belirtti. Bu, birçok ülkenin hedefi. (Esed'in)

Geleceğinin ne olacağı konusunda açık bir görüş yok. Bu konudaki açıklık, Esed orada bulunduğu sürece çözüm olmayacağına inananlara güvence verebilecek çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilir. Gerçekten Esed de işbirliği yapmaya başlayabilir. Ancak Esed'in bu konuda kendisine karşı savaşanları ikna edecek bir işaret vermeden yapması zor gözüküyor. Esed aleyhine olacak şeyi kabul etmeyecektir. Bu da bizim tarafımızdan kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Yunanistan ile Türkiye'nin NATO üyesi iki müttefik ülke olduğuna ve aralarında diplomatik diyalog kanalları bulunduğuna işaret eden Kerry, "Yunanistan ve Türkiye'yi NATO'nun iki müttefiki olarak iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeleri ve barış ve istikrar için işbirliği yaparak çalışmaları yönünde cesaretlendiriyorum. Aralarındaki farklılıkların diyalog aracılığıyla çözüleceğine inanıyorum. Sığınmacı konusuna gelince ise bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu değil. Orta Doğunun, Avrupa'nın da değil, tüm dünyanın sorunu" diye konuştu.