Türkmenler geçiş sürecinde olmak istiyor
Suriye'deki Türkmenler, Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi'nin (HNC) siyasi geçiş kapsamında açıkladığı vizyonda, kendilerinin gözardı edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2016-09-08 18:18:15

Güncelleme Tarihi: 2016-09-08 18:18:15

Türkmen siyasi parti, kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yayımlanan ortak yazılı açıklamada, HNC'nin ülkenin geleceğine ilişkin vizyonunu, Suriye halkına sunduğu ifade edilerek, bunun geçiş sürecinin temel ilkelerine karar verilecek görüşmeler kapsamında yapıldığı kaydedildi.

'TÜRKMENLER ASLİ BİLEŞEN'

Geçiş sürecinin temel ilkelerinin, ülkenin tüm vatandaşlarını adalet içinde temsil edecek kapsayıcı bir vizyonu olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Türkmenler, Suriye halkının asli bileşenlerinden biri. Türkmenlerin varlığının, siyasi çözüm vizyonunda kasıtlı olarak tanınmaması ile siyasi, kültürel, ekonomik ve idari haklarına önem verilmemesi tarafımızca kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı. MYK'nın açıklamasında yer alan maddelerin sadece komiteyi bağladığı ve Türkmen bileşenleri tarafından kabul edilmediği kaydedildi.

'FEDAKARLIKLAR DOĞRU ŞEKİLDE TEMSİL EDİLMELİ'

Yayımlanan ortak açıklamada, Türkmenlerin, gerçekleşecek herhangi bir müzakere sürecinden dışlanmaması gerektiği gibi ülke için yaptıkları fedakarlıkların boyutları ve varlıklarının doğru şekilde temsil edilmesi gerektiği aktarıldı. Söz konusu açıklamada, "Suriye Türkmen Meclisi", "Ulusal Türkmen Bloğu", "Ulusal Türkmen Hareketi", "Suriye Nahda Partisi", "Suriye Türkmenleri Yüksek Komisyonu", "Suriye Türkmen Derneği", "Suriye Türkmenleri Enformasyon Merkezi"nin yanı sıra Lazkiye ve Humus kırsalları ile Halep, Şam'daki Türkmen askeri birliklerinin imzasının yer aldığı kaydedildi.

3 MİLYON 500 BİN TÜRKMEN

HNC Başkanı Riyad Hicab, dün Londra'da düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili yeni vizyonu açıklamıştı. Üç aşamalı yeni vizyonla, rejim ile muhalefet arasında 6 aylık müzakere süreci ve bir buçuk yıllık siyasi geçiş süreci yürütüleceği, ayrıca ulusal diyalog ile anayasal süreçlerin sağlanmaya çalışılacağı duyurulmuştu. Komitenin, Kürt vatandaşlarının haklarının korunması konularına yer verdiği vizyonda, Türkmenlere ilişkin bir açıklama yapmadığı ifade edildi. Türkmen siyasi partilerinin verilerine göre, Suriye'de yaklaşık 3 milyon 500 bin Türkmen bulunuyor. Türkmenlerin, ülkedeki rejime karşı yürütülen gösteriler ile silahlı mücadelede yer aldığı belirtiliyor.