UMH Başkanı Serrac Moskova'dan İstanbul'a geldi
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac, Moskova'daki görüşme sonrası İstanbul'a geldi. Serrac, burada bir otelde ABD Ankara Büyükelçisi David M.Satterfield ile görüştü.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-14 17:21:55

Güncelleme Tarihi: 2020-01-14 17:21:55

Libya'da ateşkes için Moskova'da gerçekleştirilen görüşmeleri Hafter'in masayı terk etmesiyle sonuçsuz kaldı. Rusya, Hafter'in ateşkese olumlu yaklaştığını ve 2 gün süre istediğini söylerken, Halife Hafter bu sabah Moskova'dan ayrıldı. BAE'ye gittiği tahmin edilen Hafter, cephede ise atağa geçti!

Hafter güçleri, Trablus'a saldırı için yığınak yapmaya başlayan başlarken, askeri kaynaklar BAE'ye ait zırhlı araç ve topların Hafter'in karargahı Terhune'ye ulaştığını açıkladı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Rusya'nın Hafter'i ikna etmeye çalıştığını belirtti. Öte yandan UMH Başkanı Serrac, Moskova'dan direkt olarak İstanbul'a geldi.

İSTANBUL'DA KRİTİK GÖRÜŞME

Serrac, burada bir otelde ABD Ankara Büyükelçisi David M.Satterfield ile görüştü.

Görüşme sonrası saat 15:15'te önce Satterfield akabinde Serrac otelden ayrıldı.

İKİ GÜN ÖNCE DE İSTANBUL'DAYDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ocak'ta Serrac'ı kabul etmişti. Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmüştü.

MOSKOVA'DAKİ GÖRÜŞME

Türkiye ve Rusya'nın ortak girişimiyle hazırlanan ateşkes anlaşması, UMH tarafından Moskova'da imzalanmıştı. Hafter tarafı ise metindeki maddeleri düşünmek ve istişare etmek için 1 gün süre istemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu sabah saatlerinde, Hafter'in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurmuştu.

LİBYA'YA MI, BAE'YE Mİ GİTTİ?

Hafter'in Libya'ya ulaştığına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, askeri, siyasi ve mali olarak kendisine destek veren Mısır veya Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gittiği iddia edildi.

Türkiye ile Rusya'nın Libya'daki taraflara çatışmalara son vermek, insani yardımları halka ulaştırmak için sunduğu ateşkes önerisi, aynı zamanda ülkedeki sorunların yalnızca Libyalılar arasındaki diyalog yoluyla çözülmesini içeriyordu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)