Umman açıklarında iki tanker gemisinde patlama
İran'da yayın yapan Al Alam TV, Umman'daki yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde Umman denizi açıklarında iki gemide patlama olduğunu duyurdu.

Oluşturma Tarihi: 2019-06-13 10:34:34

Güncelleme Tarihi: 2019-06-13 10:34:34

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bugün sabah saatlerinde Front Altair ve Kokuka Courageous isimli gemilerde yaşanan patlamaların Körfez'e yelken açtıkları sırada yaşandığı ve bu patlamaların "saldırıdan" kaynaklandığı belirtildi.

Sabotaj ihtimali konuşulurken Suudi Arabistan kaynaklı Asharq Al Awsat English gemilerin harp torpidosuyla vurulduğunu belirtti. Fakat bu iddiaya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Pakistanlı yerel kaynaklara dayandırılan bilgilere göre patlama sonrasında iki tanker, körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulundu.

BİRİ BATIYOR, MÜRETTEBAT TAHLİYE EDİLDİ

Tankerlerden birinin patlama sonrasında gövdesinden hasar aldığı ve batmaya başladığı kaydedildi.

İRAN RESMİ AJANSI: MÜRETTEBATI ORDUMUZ KURTARDI

İran resmi ajansı IRNA'nın aktardığına göre, tankerlerdeki 44 kişi İran askerleri tarafından tahliye edilerek, Hürmüzgan Eyaleti'ndeki Cask Limanına nakledildi.



İNGİLİZ DONANMASINDAN AÇIKLAMA

Associated Press, İngiliz donanması tarafından yürütülen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonlarının, denizde "bir olayın gerçekleştiğini" söyleyerek "Araştırılacağını" duyurdu.

ABD FİLOSUNDAN AÇIKLAMA

Ayrıca Bahreyn'de konuşlanan ABD 5. Filo'dan yapılan açıklamada "Körfez'de yaşananların farkındayız. Bilgi bekliyoruz" denildi.

GEMİLER NE TAŞIYORDU ve NEREYE GİDİYORDU?

İlk gelen bilgilere göre Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Kokuka Courageous isimli gemilerin biri BAE'den, diğeri ise Suudi Arabistan'dan petrol yüklemişti.

Japonya Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre de gemiler Japonya'ya gidiyordu.

Öte yandan Japon Başbakan Shinzo Abe'nin ABD-İran geriliminde ara buluculuk üstlenmek için Tahran'da olduğu biliniyor.

PETROLÜN FİYATI ARTTI

Öte yandan patlamalar sonrasında petrol fiyatları yüzde 4 değer kazanarak varil fiyatı 62 poları gördü.

FRONT ALTAİR TANKERİNDE YANGIN ANI

HÜRMÜZ'ÜN BİRAZ İLERİSİ

Öte yandan patlamanın yaşandığı nokta İran'in kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı'nın biraz ilerisinde bulunuyor.

ABD'nin Nisan ayında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkeye yönelik yaptırım muafiyetini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından, İran Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidini yinelemişti.



ÇATIŞMA TEHLİKESİ ENDİŞE YARATIYOR

Öte yandan Körfez'deki sabotajların İran ve Körfez ülkeleri arasında çatışma riskini artırması endişe doğuruyor. Tahran'a bulunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe de dün yaptığı konuşmada buna değinmiş, "ABD-İran arasında kıvılcım çıkartabilecek gerginlikten kaçınılması" demişti.



4 PETROL TANKERİNDE DAHA PATLAMA YAŞANMIŞ, KÖRFEZ ÜLKELERİ SABOTAJ OLDUKLARINI İDDİA ETMİŞTİ

12 Mayıs'ta Suudi Arabistan'a ait iki, BAE'ye ve Norveç'e ait birer tanker olmak üzere toplam dört tankere saldırılar düzenlenmiş, olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. Bu ülkeler İran'ı suçlarken, Tahran yönetimi suçlamaları reddediyor.

Saldırılar Hürmüz Boğazı'nın hemen dışında BAE'ye ait Füceyre Emirliği açıklarında meydana gelmişti. Hürmüz Boğazı petrol ve doğalgaz nakliyatının hayati güzergahlarından. Boğaz, Körfez Arap ülkeleriyle İran arasında yer alıyor.

ABD-İRAN GERİLİMİ

Washington geçen yıl 2015 yılında imzalanan İran nükleer anlaşmasından çekilmiş ve yeni yaptırımlarla Tahran'ın uluslararası ham petrol ihracatını engelleyerek ekonomik baskılarını arttırmıştı. ABD Tahran'ı Ortadoğu'da piyonlar aracılığıyla teröre destek vermekle ve nükleer silah çalışmalarını üzeri örtülü olarak devam ettirmekle suçluyor. Tahran ise suçlamaları reddediyor. İki ülke arasında gerilim ABD'nin Ortadoğu'ya savaş gemisi ve hava savunma sistemi Patriot'ları göndermesiyle iyice arttı. Amerika ayrıca bölgeye 1500 asker gönderme kararı aldı.