Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı avukat Uğur Yıldırım, "Umuda kapanan kapı, Avrupa'nın mültecilere bakışı" raporuna ilişkin ayrıntıları paylaşarak, Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'yı ziyaret edip buradaki mültecilerin durumlarını incelediklerini anlattı.
AA'nın haberine göre; Yıldırım, Türkiye'nin yıllardır göç alan, mülteci konusunda belli bir sisteme sahip olan Avrupa'dan ne alabileceğini, Avrupa'da mültecilerin durumu anlamında neler yaşandığını görmek istediklerini belirterek, "Bu manada, mültecilerin olduğu her yeri görebilmek anlamında gittik. Bunların içinde resmi kamplar da vardı, spor salonları da vardı, otel olarak kullanılan fakat kampa çevrilmiş yerler de vardı. Mültecilerin kendi çabalarıyla oluşturdukları kamplar da vardı. Almanya'da 1. ve 2. derecede kamplar var. 1. derecedeki kamplarda eğitimli, dil bilen ve meslek sahibi kişiler alınırken, 2. dereceli kamplara, bunlar genelde spor salonları ve oteller oluyor, vasıfsız, eğitimli olmayan, dil bilmeyen ve meslek sahibi olmayan kişiler alınıyor. 2. dereceli kamplarda kalanlar, dil kurslarına ve mesleki eğitim kurslara gönderilerek, hayata dahil edilmeye çalışılıyor." ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'YA GEÇEN 150 BİN REFAKATSİZ ÇOCUKTAN 12 BİNİ KAYIP"
Avrupalıların kendi insan gücüyle yapamadıklarını mülteciler üzerinden yapmak istediğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Almanya, dünyanın en fazla yaşlı nüfusa sahip 2. ülkesi. Bu yüzden mülteciler için kıstasları var. Öncelikli olarak makbul mülteci istiyorlar, yani okumuş nitelikli, yetenekli, genç olsun istiyorlar. Türkiye'de mesela mültecilerin yüzde 54'ü, 18 yaş altı çocuklar, Almanya'ya gittiğinizde ise çoğunluğun erkek ve genç olduğunu görüyorsunuz. Şöyle bir baktığınızda, hastaların, yaşlıların, özürlülerin, dil bilmeyenlerin Türkiye'de kaldıklarını, beklentisi yüksek olanların ise Avrupa'ya yöneldiğini görüyoruz. Avrupa'nın doktorları, mühendisleri, öğretmenleri, çok net şekilde istediğini biliyoruz. Refakatsiz çocukları istiyorlar. Türkiye'de yaklaşık 53 bin refakatsiz çocuk var. Avrupa'da ise 150 bin refakatsiz çocuk var. Refakatsiz çocuk, hukuken velisi olmayan çocuk demek. Bu çocuklardan 12 bininin de kayıp olduğunu, Avrupa kendisi resmi rakamlarla açıkladı."
'AVRUPALI MÜSLÜMANLAR, MÜLTECİLERLE İLGİLENMİYOR'
Avrupa'daki Müslüman vakıf ve derneklerin mültecilerle ilgilenmediğini, hatta kendi içlerinde bile bir diyaloglarının olmadığını savunan Yıldırım, kamplardaki duruma ilişkin şu bilgileri verdi:
"Gezdiğimiz kampların hiçbirinde mescit görmedik. İzin verilen kamplar ise biraz dışarıya reklamı yapılabilecek güzel kamplardı. Fakat birçok yerde insanlar maalesef toplu olarak namaz kılamıyorlar. Cuma ve bayram namazını kılamıyorlar. Bizim gittiğimiz bir yerde, bir alanın mültecilere 'sınıf mı olsun mescit mi?' diye sorulduğunu, mültecilerin de sınıf olsun cevabını verdiğini söylediler. Mültecilik zaten sıkıntı bir durum, mülteciye ne verirseniz onunla yetinmek zorunda, mültecinin bundan fazlasını isteme gibi bir şansı, hakkı veya ihtimali zaten yok. O yüzden, mültecinin önüne gelen yemekte 'helal mi haram mı' diye sorgulama lüksü yok. Onu yiyerek hayatta kalmak zorunda ayrıca o yemekler de yetersiz. Yine aynı şekilde namaz da sıkıntı. Bize gösterilen kampta birçok imkan vardı fakat mescit yoktu. Eğer Müslümanlığı yaşarlarsa dışlanacağı gibi bir durum da var. DAEŞ dolayısıyla zaten Müslümanlara terörist algısı da yönetiliyor. Avrupa'da bu manada Müslümanlar ibadetlerini yapamıyor. Hristiyanlar çok rahat çalışıyorlar, kiliseler keza öyle hatta Arapça İnciller var. Bunların okunması veya LGBT'den olunması durumunda eve geçiş sürecinde daha rahat olacakları söyleniyor. Hollanda'da mesela yeni yasa çıktı, 'LGBT iseniz kamplardan alınıp daha özel koşullarda barınabileceksiniz' diye, hatta milletvekillerimiz karşı çıkmıştı buna. Bir milletvekilimiz bu durum hakkında bana mülteciler arasında eşitsizlik olduğunu, insanların böyle olmaya doğru itildiğini, önceden alttan alta aşılanırken şimdi aleni şekilde söylendiğini belirtti."
'6 BİN KİŞİNİN BULUNDUĞU KAMPTA 3 TUVALET VAR'
Manş Denizi yakınında bir kampa gittiklerini aktaran Yıldırım, "Burada bulunan 6 bin mültecinin yaklaşık bin 500'ü Suriyeliydi. Bu insanlar genel itibarıyla İngiltere'ye geçmek isteyen fakat Manş Tüneli'nden ya da ilticai yoldan geçiş yapamayan insanlardı. İngiltere'yi istemelerinin nedeni oranın diline aşina olmaları hem de orada akrabalarının bulunması. Bu kamp, insanlığın utanç yerlerinden biri, naylon poşetli çadırlardan, derme, çatma, elleriyle yaptıkları yerlerden oluşan bir kamp. Mülteciler hep kendi çabalarıyla oluşturdular, buraları. Hiçbir ulusal ya da uluslar arası gücün buraya desteği olmadı. Bu koca kampta sadece 3 tane tuvalet gördük. Söylentiye göre, İngilizler sırf mülteciler burada kalsın, ülkelerine gelmesin diye bu tuvaletleri yapmış." değerlendirmesini yaptı.
Söz konusu kampta insanların soğuk havayla da mücadele etmeye çalıştığını vurgulayan Yıldırım, "Hava o kadar soğuk ki insanların banyo yapma ihtiyacı duymadığını düşünüyorum. Dışarıdan, ormandan topladıkları dalları yakarak ısınıyorlar, gece çadırın içinde ateş yakma ve ısınma şansları da yok. Biz Somali'de de bulunduk ama oralar sıcak iklime sahip yerler, fakat burası eksilere inen bir yer. Bu manada düşünüldüğü zaman, insaniyetin en berbat yeri aslında. Medeniyetin beşiği, demokrasinin, kültürün, sanatın, edebiyatın ve uygarlığın beşiği olarak lanse edilen Fransa ile İngiltere'nin tam ortası. Mevzu bahis olan kişi sayısı, 6 bin." dedi.