Ürdün Parlamentosu, İsrail gazının yasaklanmasını içeren öneriyi kabul etti
Ürdün Parlamentosu bugün gerçekleştirdiği toplantıda, İsrail gazının yasaklanmasını içeren bir öneriyi kabul etti ve hükümete acil olarak havale edilmesine karar verdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-19 14:55:51

Güncelleme Tarihi: 2020-01-19 14:55:51

Ürdün Parlamentosu bugün gerçekleştirdiği toplantıda, İsrail gazının yasaklanmasını içeren bir öneriyi kabul etti ve hükümete acil olarak havale edilmesine karar verdi.

Ürdün Parlamentosu oybirliğiyle İsrail'den gaz ithalatını yasaklayan bir yasanın hükümete havale edilmesine karar verirken; Temsilciler Meclisi Başkanı Atef Tarawneh yasa teklifine aciliyet verilmesini istedi.

Tarawneh, "Hükümet, halkın ve Parlamento sesine kulak vermeli ve sorumluluklarını yerine getirmeli” dedi.

Bugünkü oturumda bir takım milletvekilleri, yasa teklifinin hükümete havale edilmesini "tarihi bir an" olarak nitelendirerek, Temsilciler Meclisi'nin oybirliğiyle gaz anlaşmasını iptal etmeyi amaçladığı konusunda anlaştılar.

Ürdün'ün başkenti Amman başta olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde, İsrail İşgali Gaz Anlaşmasına Karşı Ulusal Kampanya adlı grup, İsrail-Ürdün gaz anlaşmasına karşı protestolar düzenliyordu.

Başbakan Yardımcısı Recai el-Meaşşir, mart ayında, İsrail ile yapılan doğal gaz ithalatı anlaşmasının meclise sunulmasının zorunluluğu konusunda Anayasa Mahkemesi'nin görüşünü almak için meclisten süre istemişti.

Ürdün hükümeti, Eylül 2016'da İsrail ile 15 yıl süreyle bu ülkeden 45 milyar metreküp doğal gaz alımını içeren bir anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma ülkede protestolara neden olmasına rağmen Ürdün yönetimi meclise sunulmayan anlaşmayı yürürlüğe koymak için 2018'de boru hattı döşemeye başlamıştı.

Ürdün'ün gaz ithalatında İsrail gazının dışında farklı alternatifleri var. Alternatifler arasında 2018'de deneme amaçlı pompalanmaya başlanan Mısır gazının yanı sıra Irak ve Cezayir gazı bulunuyor.