Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Uyuyan hücreler m? İsrail’in saldırısının arkasında ne var?

Lübnan'da MOSSAD’ın düzenlediği dijital saldırılar sonrası sivil kayıplar artarken, Hizbullah lideri intikam sözü verdi.

5 Saat Önce Güncellendi

2024-09-21 10:37:19

Uyuyan hücreler m? İsrail’in saldırısının arkasında ne var?

Lübnan, 17 Eylül'de çağrı cihazları ve telsizler üzerinden gerçekleştirilen dijital saldırılarla sarsıldı. Hizbullah'ı hedef alan bu saldırılar sonucunda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Hizbullah lideri Nasrallah, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirterek intikam sözü verdi. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel, olayların detaylarını Posta'ya aktardı.

SALDIRILARIN ETKİLERİ

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı binleri aşarken, Hizbullah lideri Nasrallah, "Bu, toplu katliamdan başka bir şey değildir. Bu bir savaş ilanıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati'ye başsağlığı diledi ve İsrail'in eylemlerini tehlikeli olarak nitelendirdi.

GÜVENLİK ZAAFI: HIZLA HAREKETE GEÇEN MOSSAD

Dr. Günyel, saldırının Hizbullah'ın güvenlik zafiyetini gözler önüne serdiğini söyledi. Saldırılar, Hizbullah'ın daha eski teknolojileri tercih etmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Günyel, "MOSSAD'ın hem istihbarat hem de operasyon birimlerinin bu saldırılarda başarı sağladığını" vurguladı.

MOSSAD'IN ROLÜ

MOSSAD'ın, İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah içindeki işbirlikçileri ile büyük bir payı olduğunu belirten Günyel, bu kişilerin saldırılarda önemli rol oynadığını ifade etti. Saldırıların detayları henüz net bir şekilde analiz edilmemişken, geçmişte MOSSAD'ın telefon suikastları ile benzer yöntemler kullandığını da hatırlattı.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE SUÇLAMALAR

Lübnan, yapılan saldırıyı savaş suçu olarak nitelendirdi. Dr. Günyel, İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini ve sivillerin hedef alındığını belirtti. Bu durumun Lübnan'ın egemenliğine saldırı anlamına geldiğini vurguladı.

İSRAİL- HİZBULLAH GERİLİMİ

Günyel, 7 Ekim sonrası İsrail'in, Hizbullah ile hesaplaşma niyetinde olduğunu ve bu gerilimin her iki taraf için zorluklar barındırdığını belirtti. Hizbullah'ın karşılık verme potansiyelinin düşük seviyelerde kalabileceğini düşündüğünü ekledi.

SON VİDEO HABER

Tuvaletin gizli bölmesinde yakalandı

Haber Ara