Venezuela'da seçime katılım oranıyla oynandı mı?
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, seçimde oy kullanan kişi sayısıyla ilgili verilerle oynandığını reddetti.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-03 22:11:45

Güncelleme Tarihi: 2017-08-03 22:11:45

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, anayasanın yeniden yazılması için oluşturulan kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesine yönelik seçime katılım oranıyla oynandığı iddialarını reddetti.

Maduro, kurucu meclis üyeleriyle ilk kez yaptığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, pazar günkü seçimlere 8 milyondan fazla kişinin katıldığını belirtti ve "Hatta hükümet karşıtı gösteriler olmasaydı 2 milyon kişi daha oy kullanabilirdi." dedi.

Nicolas Maduro, ülkedeki oylamayı yürüten Smartmatic şirketinin Üst Yöneticisi Antonio Mugica'nın ABD ve İngiltere'nin baskısına boyun eğerek, seçimlere katılım rakamlarıyla oynandığına dair iddialar öne sürdüğünü ifade etti.

Maduro, kurucu meclisin huzur ve sükunet içinde organize olması için planlandığı gibi perşembe değil cuma günü toplanacağını da sözlerine ekledi. 

Öte yandan son zamanlarda Maduro karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz, seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını soruşturmaları için 2 savcı atadığını açıkladı. 

Ülkedeki oylamayı yürüten Smartmatic şirketinin Üst Yöneticisi Antonio Mugica, dün İngiltere'nin başkenti Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Venezuela'da 30 Temmuz Pazar günü yapılan kurucu meclis seçimlerinde oy veren kişilerin rakamlarına ilişkin veriler üzerinde oynandığını üzülerek bildirmek zorundayız." ifadesini kullanmıştı.

Ulusal Seçim Konseyi yetkilileri ise seçime katılım oranının değiştirildiğinin öne sürülmesini "sorumsuzca ortaya atılan iddialar, asılsız tahminler" olarak nitelendirmişti.

Konseyden pazartesi günü yapılan açıklamada, seçimlerde 8 milyon kişinin oy kullandığı bildirilmiş ancak muhalefet katılımın 2-3 milyon düzeyinde kaldığını savunmuştu.

Ülkede gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.

Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

Nicolas Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun, anayasanın yeniden yazılması olduğunu söylemişti.

Ülkede mart sonundan bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde en az 125 kişi hayatını kaybetti.