Reuters'in iki yetkili kişiye dayanarak aktardığı habere göre, bir yıldan fazla bir süredir sığındığı konuttan kaçtığı bildirilen Lopez'in Kolombiya'ya gittiğini söyleniyor, ancak söz konusu ülkeye ulaşıp ulaşmadığı henüz belli değil.
Lopez, 2017'de şartlı olarak serbest bırakılmadan önce Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı düzenlenen protestoların ardından 2014 yılında ev hapsine atılmıştı. Ev hapsinden sonra ise Batılı ülkeler tarafından Maduro'ya karşı “yeni devlet başkanı” olarak duyurulan Juan Guaido'ya danışmanlık yaptı. Lopez, o dönem Halk İradesi partisinde genç bir delege üyesiydi.
Geçen yılın başlarında Guaido, muhalefet kontrolündeki kongrenin başına seçildi ve ardından Maduro'yu görevden almak amacıyla geçici bir başkanlık yapmak için anayasayı kullanmıştı.
Nisan 2019'da Guaido, Maduro'ya karşı kısa süren bir askeri isyan başlattığında Lopez yine onun yanında sokaklarda belirdi. Ayaklanma başarısızlıkla sonuçlandığında Lopez önce Şili diplomatik konutuna ve ardından İspanyol büyükelçisinin evine sığındı.
Lopez'in konutta kendisiyle birlikte olan eşi Lilian Tintori, geçtiğimiz Mayıs ayında kızlarıyla birlikte İspanya'ya gitmişti.
İspanya durumdan rahatsız
Bir başka Venezuella muhalefet partisinin lideri Maria Corina Machado ise, Twitter'da "Leopoldo Lopez'in ailesiyle yeniden özgür olabileceği için son derece mutluyum" dedi.
Lopez'in İspanyol ev sahipleriyle ilişkisinde zaman zaman gerginlik yaşanmıştı. Lopez'e ikamet izni verildikten sonra, İspanya Dışişleri Bakanı Vekili Josep Borrell, İspanya'nın Caracas'taki büyükelçiliğinin muhalefet merkezi olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini ve Lopez'in siyasi faaliyetini sınırlayacağını söyledi.
Borrell, İspanyol hükümetinin Lopez'i Venezuella makamlarına teslim etmeyeceğini, ancak İspanya topraklarında bir kez talep etmesi gerekeceği için kendisine başka sığınma hakkı vermeyeceğini söyledi.
Reuters