Wikileaks'in kurucusu 52 yaşındaki Julian Assange ABD ile yapılan anlaşma gereği artık özgür.
İngiltere'de tutulduğu hapishaneden çıkarılan Assange, önce Tayland'a, ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Marina Adaları'na gitti.
Mahkemede kendisine yöneltilen casusluk suçlamalarını kabul etti. Wikileaks'in kurucusu, ABD'li savcılarla yaptığı anlaşma gereği İngiltere'de hapiste kaldığı sürenin karşılığında Amerika Birleşik Devletleri'nde hapse girmeyecek.
Anlaşma uyarınca Assange'ın Wikileaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı.
YÖNETİMDEN GAZETECİLERE BASKI
Basın Özgürlüğü Vakfı (FPF) savunuculuğu direktörü Seth Stern, davayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Savunma anlaşması bir mahkeme kararı kadar emsal teşkil etmeyecek, ancak yine de önümüzdeki yıllarda ulusal güvenlik muhabirlerinin kafasında asılı kalacak... Bu tamamen sembolik. Yönetim kolayca davayı düşürebilirdi ama bunun yerine rutin gazetecilik davranışlarının suç sayılmasını meşrulaştırmayı ve gelecekteki yönetimleri de aynı şeyi yapmaya teşvik etmeyi seçti."
ASSANGE DAVASI
Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.
Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.
ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti.
Dün gece yapılan açıklamada, Julian Assange'ın, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verileceği belirtilmişti.
NTV, AA, RT