Türkiye'yi sarsan yıkıcı ve ölümcül depremlerle ilgili dış basında çıkan analiz haberlerde, depremin iç siyaseti ve Türkiye'nin dış ülkelerle olan ilişkilerini derinden etkileyeceği önü sürüldü. Analizlerde, “Her şeyden önce seçimlerde başarı, yetkililerin eylemlerine bağlıdır” deniliyor.
Rus haber sitesi Rossa Primavera'da Evgeniya Shevchenko imzalı yayımlanan, “Türkiye'deki deprem Erdoğan, Rusya ve Avrupa'yı nasıl etkileyecek?” başlıklı makaleden bazı bölümler şöyle:
6 Şubat gecesi Türkiye'de Suriye sınırı yakınlarında 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1939'dan beri en büyüğü olarak nitelendirdi. Aynı gün öğleden sonra Türkiye'yi 7,7 büyüklüğünde bir deprem daha vurdu. Ve ertesi gün, 7 Şubat'ta Orta Türkiye'de 5.6 büyüklüğünde üçüncü bir deprem meydana geldi.
Türkiye'de meydana gelen depremler sonucunda 30 binden fazla insan öldü, 75 binden fazla kişi yaralandı. İktidar eleştirisi
Zaten ikinci gün olan 7 Şubat'ta, mevcut hükümete yönelik eleştiriler trajedi etrafında gelişti. Önce sosyal ağlarda eleştiri başladı, ardından muhalefet katıldı.
Kurtarıcıların ve doktorların depremden zarar gördüğü Hatay şehrinde, yardım sağlanmasıyla ilgili durum hemen zorlaştı. Türk muhalefetinin temsilcileri İstanbul ve İzmir belediye başkanları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başkanı oraya gitti.
8 Şubat'ta ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kaza mahalline yaptığı geziye ilişkin izlenimlerini paylaştı.
“Politika dışında olup bitenlere bakmayı ve hükümetle eşit olmayı reddediyorum. Bu çöküş sadece sistematik zenginleşmenin sonucudur <…> Erdoğan, sarayı ve bu sistemin parçası olan çıkarcı çeteleriyle diyaloga girmeyeceğim. Halkımla savaşacağım. Sonuna kadar " dedi.
Türkiye'nin önde gelen köşe yazarlarından Murat Yetkin, Kılıçdaroğlu'nun videosunun yayınlanmasının ardından şunları yazdı: Erdoğan ne tek başına depremle geldi ne de eğer seçimi kaybederse sadece depremle gitmiş olacak. Bardağı yüzlerce damla doldurur ama taşıran son bir damladır.”
Sadece Türk muhalefeti değil, yabancı medya da Türk yetkilileri eleştirdi.
Temel olarak yetkililer, evlerin kötü inşa edilmiş olması (kurallara göz yumdukları yolsuzluk planları), mağdurlara ve mağdurlara yardım sağlanmasında ciddi bir gecikme olması, kötü çalışma ve zayıf organizasyon nedeniyle eleştirilir.
7 Şubat'ta Reuters şöyle yazıyor: "Depremden sonraki gün, muhalefet partileri ve en çok etkilenen bölgelerdeki bazı sakinler, yetkililerin yıkıma yanıt vermede yavaş veya kötü olduğundan şikayet ettiler."
Ajans ayrıca tüm bunların "Erdoğan'ın seçim umutlarına zarar verebileceği" uyarısında bulunuyor.
8 Şubat'ta France 24 de benzer açıklamalar yaptı: "Bu arada Türkiye'de hayatta kalanlar, yardımın yavaş geldiğini söyledikleri şeyle ilgili artan hayal kırıklıklarını dile getiriyorlar."
İktidar partisinin eleştiri konularından biri, daha önce de belirtildiği gibi, medyaya göre inşaat sektöründeki ve şehir yönetimlerindeki yolsuzlukla ilişkilendirilen kalitesiz inşaat sorunuydu.
TIME dergisinde 9 Şubat'ta yayımlanan haberde: “Türkiye'de binlerce bina çöktü. Uzmanlara göre yıkım önlenebilirdi” denildi.
İzmir, Türkiye'den depreme dayanıklı yapı uzmanı Cüneyt Tüzün, “İnşaat sektörü büyük bir para kaynağı” diyor. Ona göre bu, hükümetin tesislerdeki düzenlemelerin gevşetilmesine göz yummasına izin veriyor.
Purdue Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği profesörü olan Ayhan İrfanoğlu, (Türkiye'nin doğusundaki) yerel yetki alanlarının genellikle 1997 yasalarını uygulamadığını veya yerel yüklenicilerin uygulamaları gereken karmaşık yasaları anlamadıklarını belirtiyor.
Aljazeera uzmanları bile yangına körükle gitti. "Deprem ne kadar güçlü olursa olsun, tüm binalar standartlarda olsaydı bu kadar hasara neden olamazdı" dediler .
Uzmanlar, “Kağıt üzerinde, Türkiye'nin sismik tasarım standartları küresel standartlarla uyumlu, hatta çoğundan daha iyi. Ancak pratikte durum tamamen farklı ”dedi.
10 Şubat'ta Türkiye'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi, bu hafta başlarında Twitter'a erişimi kısıtladıkları için üst düzey hükümet yetkililerine dava açtı. Amerikan sosyal ağı, çok sayıda sahte haberin yayılmasını önlemek için yetkililer tarafından engellendi.
Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi, 6 Şubat depremlerinin ardından ülkenin ana borsasında işlemleri durdurmayı reddeden önde gelen piyasa düzenleyicileri hakkında görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla da dava açtı.
Muhalefet, kritik bir durumdaki yetkililerin hataları üzerine notunu yükseltmek için durumdan yararlanıyor. Erdoğan'ın aktif çalışmasına ve mağdurlara sosyal yardım sağlanmasına ve Türkiye'ye yardım sağlamak için gönüllü olan çok sayıda ülkeye rağmen, hala birçok zorluk var ve kurtarıcılar ve yardımlar yeterli değil.
Erdoğan, 1999 depreminden sonra yetkililerin eylemlerini aktif olarak eleştirdiği için, yetkililerin böyle bir durumda ne gibi hatalar yaptığını çok iyi bilmelidir. Bazı sonuçlara vardığı ve çalışmalarında eleştiri için daha az neden olduğu görülebilir.
Düşük kaliteli bina inşaatı ile ilgili belirtilen sorunlar, genel olarak tüm ülkeler için bir piyasa ekonomisinin karakteristiğidir. Bu sorun en katı şekilde kontrol edilmezse, o zaman herkes pahalı inşaattan tasarruf eder. Şirketler daha fazla kar elde etmek için yarışırlar.
Deprem, Türkiye'nin iç siyasetini büyük ölçüde etkiledi. Her şeyden önce seçimlerde başarı, yetkililerin eylemlerine bağlıdır. Muhalefet ve Batı artık Erdoğan'ın notunu seçimlerden önce ciddi şekilde düşürmek için bir pazarlık kozuna sahip.
Türkiye'deki iç durum da dış politikasını etkiliyor. Erdoğan, barışçıl ve yeni bir Avrupa gaz dağıtım sisteminin bir gaz dağıtım merkezi kurucusu olarak hareket ettiği uluslararası gündemden iç siyasete geçmek zorunda kalıyor.
Türkiye uzmanı Ivan Starodubtsev şunları belirtiyor: “Seçim kampanyalarında Türk yetkililer uluslararası gündeme, muhalefet ise iç gündeme odaklandı. Ve şimdiden uluslararası gündem Türkiye'deki gündemi zorlayabilir gibi görünüyordu, ancak depremler sıkıca, kelimenin tam anlamıyla çivilerle seçmenlerin dikkatini ülke içinde olup bitenlere çiviledi. Ve yetkililer ‘yabancı seçim alanında' oynamak zorunda kalacaklar.”
Rusya'nın Avrupa'ya Rus enerji kaynaklarını tedarik edebilme kabiliyetini sağlama alanında Türkiye'nin dış faaliyetlerinde ciddi bir azalma Rusya için kârsız görünüyor.
Türkiye, 13-14 Şubat'ta yapılması planlanan gaz dağıtım merkezini görüşmek üzere zirveyi şimdiden 21-22 Mart'a erteledi.
Yaşanan deprem, Türkiye için yeni sismolojik tahminlere çok dikkat edilmesini sağladı. Bilim adamları, ülkenin diğer bölgeleri de dahil olmak üzere yeni depremlerin olasılığı hakkında aktif olarak konuşuyorlar.
British Express, olası yeni depremler başlığının hemen altında, Rus nükleer santrali Akkuyu'nun inşa edilmesinin tehlikesini yazdı.
İstasyonun her halükarda tehdit altında olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda yazarlar, 10 yıl önce bilim adamlarının istasyonun inşası için gerekli tüm stres testlerini yaptıkları ve istasyon için daha güvenli bir yer seçtikleri konusunda sessiz kalıyorlar. Ayrıca, nükleer santral dokuz büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak Batılı ‘uzmanlar' Türkiye'de nükleer santrallerin yasaklanmasını öneriyor.
Rusya'nın Türkiye üssü ve Akkuyu NGS olmadan ayakta kalacağı açıktır, ancak çalışma süreçleri ve kurulan işbirliği ve temaslar ortadan kalkacak ve bazı yeni çalışmalara başlamak gerekecektir.
Oldukça ilginç bir şekilde durum Çinliler tarafından örtbas edildi. Çin gazetesi Global Times, Türkiye'deki depremlerin devam eden Rusya-Ukrayna ihtilafı ve Avrupa'nın enerji güvenliği de dahil olmak üzere jeopolitik ve ekonomik yan etkileri olabileceğini yazdı.
Gazeteye göre Çinli uzmanlar ise şunları söylüyor:
"Rusya-Ukrayna ihtilafının başlamasından sonra Türkiye'nin jeopolitik statüsü öne çıktı ve depremin sonuçlarını ortadan kaldırma çalışmaları Erdoğan'ı Rusya ile Ukrayna arasındaki aracılık rolünden uzaklaştırabilir.
Depremin sonuçları Avrupa'daki enerji güvenliğini de etkileyebilir. Ukrayna krizi başladığından beri doğalgaz boru hatlarının Türkiye üzerinden inşa edilmesi ve Avrupa'ya gitmesi tartışılıyor. Ancak bu tür güçlü depremler, bizi Türkiye'deki sismik bölgelerin istikrarsızlık olasılığını yeniden düşünmeye zorlayabilir ve uzun vadede gelecekteki enerji kanallarının konumunu etkileyebilir.”
Türkiye'deki deprem çok büyük can kayıplarına yol açtı. Ancak litosfer plakalarının hareketi aynı anda bazı küresel siyasi katmanlarda bir kaymaya yol açtı.