Dünya genelinde nüfus yaşlanırken, gelişmiş ülkelerdeki yaşlı nüfusun artması ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturuyor. Türkiye gibi henüz genç olan ülkelerin, bu süreçte yeni teknolojilere yatırım yaparak fırsat penceresini değerlendirmesi gerekiyor. 2030'lara kadar, genç nüfus avantajıyla büyüme potansiyeline sahip olan Türkiye'nin hızlı adımlar atması şart.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'de doğuşta beklenen hayat süresi erkeklerde 74,7, kadınlarda ise 80 yıl. Ancak bu rakamlar Japonya, Almanya, İtalya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor. Özellikle Japonya, 84,5 yıl ortalama hayat süresi ile zirvede yer alıyor. Bu ülkelerde medyan yaş 40'ların üzerine çıkmışken, Türkiye'de bu oran hala 29-30 seviyelerinde. Genç nüfusun yüksek olduğu Türkiye, henüz bu yaşlanma dalgasını tam olarak yaşamıyor. DEMOGRAFİK DEĞİŞİMİN ETKİLERİ
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na göre, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2074 yılına kadar %20,7'ye çıkacak. Bu oran, özellikle gelişmiş ülkelerde büyük bir demografik dönüşümü işaret ediyor. Yaşlanan nüfus, kalıcı durgunluk ve yavaşlayan ekonomik büyüme riskini artırıyor. Özellikle Almanya ve Güney Kore gibi ülkeler, doğru teknolojik yatırımlar yaparak bu süreci yönetebilmiş durumda.