Görgü tanıkları Husilerin Cumartesi günü Aden'de büyük bir petrol rafinerisine saldırı başlatmasının ardından en az 14 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Reuters'in verdiği bilgilere göre petrol depolarına füzelerle gerçekleştirilen saldırıların ardından başlayan büyük bir yangın başladı.
Al Jazeera'ye konuşan bir kaynak bir rafineri çalışanının da hayatını kaybettiğini söyledi.
Ülkenin güneyinde bulunan Aden şehri, şehirdeki liman ve saldırıya uğrayan petrol rafinerisi Yemen hükümetinin kontrolü altında.
Taiz'de en az 7 ölü
Kuzeydeki Taiz'de çıkan çatışmalarda ise en az 7 Husi savaşçı öldü, 16'sı yaralandı. İran destekli Şii Husiler, yerleşim yerlerine tank ve ağır toplarla saldırdı. Yemen hükümetine bağlı güçlerin uğradığı kayıpların sayısı ise bilinmiyor.
Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre ise Yemen-Suudi Arabistan sınırında Husilerin açtığı top ateşi sonucu bir Suudi asker öldü, bir asker de yaralandı.
AFP'ye konuşan bir Yemen hükümeti yetkilisi Cibuti'den Yemen'e gıda malzemesi taşıyan bir Katar gemisine Husiler tarafından ateş açıldığını ve geminin geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı. İnsani durumun gittikçe kötüleştiği Yemen'e yardımların bir kısmı Cibuti üzerinden iletiliyor.
Görüşmeler bitti, anlaşma yok
Yemen'de çatışmalara son vermek için BM'nin arabuluculuğunda Hadi yönetimi ve Husiler arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. 28 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Cenevre görüşmeleri, 14 Haziran'a ertelenirken, üç gün süren müzakereler bir kez daha sonuç getirmedi.
Görüşmelerde devlet başkanlığı konseyi, yeni parlamento ve hükümetin kurulması konuları çözülemedi. Husiler temel görüş ayrılığının Hadi'nin devlet başkanlığı olduğunu söyledi. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının ve denizdeki ablukasının gıda ve ilaç sıkıntısına yol açtığını savunan Husiler, 69 gün süren saldırıların ülkeyi bir felakete sürüklediğini öne sürmüştü.
BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veld Şeyh Ahmed ateşkesin halen mümkün olduğunu belirterek, taraflarda görüşmeyi devam ettirme isteği bulunduğunu söyledi.
Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetiminin BM'ye müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyon 21 Nisan'da sona erdi; "Umuda Dönüş" adlı yeni bir operasyon başladı.