Yemen'in resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Mihlafi, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile New York'ta bir araya gelerek, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nin 36. oturumunda yapılan görüşmelerde iki ülkenin çabalarının koordinesi ve hükümetin insan hakları ihlallerini araştırması için 25 Eylül 2015'te kurduğu ulusal komitenin desteklenmesi konularını görüştü.
Mihlafi, görüşmede, insan hakları ihlalleri iddialarını soruşturmak için oluşturulan ulusal komisyonu destekleyen, faaliyetlerini güçlendiren ve daha iyi sonuçlar elde etmek için çalışmasının gelişmesine katkıda bulunmak üzere onların donanımlı hale gelmesine yardımcı olacak birleştirilmiş BM kararına ulaşmanın önemli olduğunu vurguladı.
Hollanda'nın, Birleşmiş Milletlere (BM) Yemen'de savaş yasalarının ihlalleriyle ilgili uluslararası komisyon kurulması için karar tasarısı sunmasına da değinen Mihlafi, söz konusu komisyonun kurulmasının, birinci derecede odaklanması gereken siyasi çözüm sürecini engelleyeceğini ve insan hakları konusunu siyasallaştıracağını belirtti.
Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders de ülkesinin, insan hakları ihlalleri konusunda araştırma yapılmasıyla ilgili Yemen hükümetiyle müzakerelere devam edeceğini belirtirken, uluslararası komisyon kurulması konusunda ülkesinin sunduğu karar tasarısının geri çekilmesinin mümkün olup olmadığına değinmedi.
Yemenli hukukçu kaynaklar önceki gün Hollanda'nın BM İnsan Hakları Konseyi'ne, Yemen'de savaş yasalarının ihlallerinin araştırılması konusunda uluslararası komisyon kurulması için karar tasarısı sunduğunu belirtmişti.
27 EYLÜL'DE GÖRÜŞÜLECEK
Hollanda'nın sunduğu karar tasarısının 27 Eylül'de oylanması bekleniyor.
Hollanda, Yemen'de savaş yasalarının ihlalleriyle ilgili komisyon kurulmasını talep eden Kanada ve Çin'e önderlik yaparken, ABD, Fransa ve İngiltere ise komisyonun kurulmasına karşı çıkan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap grubunun yanında yer alıyor ve Yemen hükümetinin 2015 yılında kurduğu ulusal komiteyi destekliyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Yemen'de Mart 2015'ten beri 5 bin 159 sivilin öldüğünü, 8 bin 871 kişinin yaralandığını belirtiyor.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de Husiler ve onlara destek veren eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği meşru yönetim yanlısı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor.