Yemenli çocuklar Taiz'deki 'abluka ve açlığın' pençesinde
Savaşın büyük bir insani krize mahkum ettiği Yemen'in 3 milyon nüfuslu Taiz kentinde yaşayan çocuklar, bir yandan saldırıların hedefi olurken, diğer yandan da abluka nedeniyle yaşanan ilaç ve gıda eksikliğinin yol açtığı çeşitli sorunlarla mücadele ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-05-03 14:25:00

Güncelleme Tarihi: 2017-05-03 14:25:00

AA'nın haberine göre Yemen'in güneydoğusunda, 2015'ten bu yana Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının kuşatma altında tuttuğu Taiz'de kadın doğum ve çocuk hastalıkları alanındaki tek merkez olan Yemen-İsveç Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne her gün ateş, sıtma ve ishal gibi çeşitli şikayetlerle yüzlerce çocuk geliyor.

Çatışmalarda bir kısmı yıkılan hastane, 2015'te bir süre Husilerin kontrolünde kalmasının ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteğini alan hükümet güçleri tarafından geri alındı.

Taiz'deki hastanede uluslararası yardım kuruluşlarının sağladığı ilaçları alabilmek için bekleyen onlarca çocuk, 2015'ten bu yana abluka altındaki kentte yaşanan insanlık trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Çocuklar açısından yaşanan sıkıntıların sağlık problemleriyle sınırlı kalmadığı kentte, Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasındaki çatışma nedeniyle onlarca çocuk hayatını kaybediyor.

İLAÇ SIKINTISI

4 yaşındaki hasta çocuğu İsam ile ilaç sırası bekleyen Hind Hamid, "Yoksulluk sıkıntılarımızı daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. İşlerin durduğu ve ablukanın devam ettiği şu günlerde su satarak geçimimizi sağlayan eşimin ilaçları almaya gücü yetmiyor" dedi.

Hamid, sığınmacı durumunda olduklarını ve hayır kurumlarının yardımlarıyla ayakta kaldıklarını ifade etti.

Oğlunun tedavisi için her gün hastaneye gelmek zorunda kaldığını söyleyen Hamid, "Oğlumun her gün pahalı bir iğne vurulması gerekiyor ancak maalesef durumumuz bunu karşılamaya yetmiyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nden sorumlu Dr. Ahmed el-Udeymi de "Kentte kadın doğum ve çocuk alanındaki tek merkez olan hastane, her hafta yetersiz beslenme sıkıntısı yaşayan 40 ila 50 çocuğu kabul ediyor. Yetersiz beslenme konusundaki bu korkutucu veriler sadece Taiz'den bize ulaşanlar. Abluka nedeniyle Taiz'in dışındaki ilçelerden bilgi alamıyoruz" diye konuştu.

Hastanenin çatışmalardan önce günde 300 ile 350 arasında çocuğu kabul ettiğini ancak o dönemde yetersiz beslenme ve ilaç eksikliği gibi sıkıntıların bulunmadığına dikkati çeken Udeymi, abluka altında olan ve insani yardımların ulaşamadığı kentte tam anlamıyla bir trajedi yaşandığını kaydetti.

Dr. Udeymi, şunları söyledi:

"Abluka sonucu çocuklar arasında hastalıklar yaygınlaştı. Onlarca çocuk açlıktan ve kolaylıkla tedavi edilebilecek hastalıklar yüzünden ölüyor. Devam eden savaş ve abluka söz konusu çocukların hayatlarını kurtarmaya imkan vermiyor."

Udeymi, Yemen hükümeti ile BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Kızılhaç gibi uluslararası ve yerel kurumlara başta Taiz olmak üzere ülkedeki çocuklar için harekete geçme çağrısında bulundu.

Hükümete bağlı İhlalleri Soruşturma Komitesi üyesi Mahid Abesi, "Taiz kentinde Husilerin saldırılarında ölen sivillerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Elimizde belirli bir bilanço yok. Ancak bu savaşta yüzlerce çocuk öldü. dedi.

Abesi, "Yaşanan çatışmalar nedeniyle çok sayıda çocuk psikolojik sıkıntılar yaşıyor ancak hiçbir kurum psikolojik destek programı sunmuyor" diye konuştu.

Çocuklar açısından bir başka sorunun da mayınlar olduğunu ifade eden Abesi, "Kentte mayınlar nedeniyle çok sayıda çocuk sakat kalırken, bazıları öldü. Çocuklar Husiler ile Salih yanlılarının mahallelerden ayrılırken arkalarında bıraktığı mayınlarla, oyuncakları ayırt edemiyor ve bu da onların felaketi oluyor" ifadelerini kullandı.