Yeni Kültür Bakanı: İsrail’i saldırgan gösteren filmlere fon sağlamayacağız
Yeni Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, film yapımcılarının istedikleri içeriği üretmekte özgür olduğunu, ancak mali destek istiyorlarsa, çalışmalarının İsrail karşıtı olmadığını taahhüt etmeleri gerektiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-18 11:28:17

Güncelleme Tarihi: 2023-01-18 11:28:17

Yeni Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, çalışmaları için devlet fonu arayan İsrailli film yapımcılarının, yapımlarının ülkeye veya silahlı kuvvetlerine "saldırgan" olmadığına dair bir taahhüt imzalamaları gerekeceğini söyledi.

Geçen pazartesi günü Ynet radyosuna konuşan Zohar, İsrail'i boykot etmek isteyen kuruluşların, İsrail'in suiistimali iddialarının haklı olduğunun kanıtı olarak, genellikle hükümeti ve onun Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren yerel yapımları gösterdiğini söyledi. Bu nedenle, İsrail Film Konseyi'nin hükümetten hibe almak isteyen film yapımcılarından İsrail karşıtı içerik üretmeyeceklerine dair bir madde imzalamalarını isteyeceğini söyledi, ancak bunun için kriterlerin tam olarak ne olacağına dair ayrıntılar vermedi.

Times Of Israel gazetesine göre; Zohar, konseyle çalışan tüm film finansmanı kuruluşlarının liderliklerinden “İsrail Devleti'ne ve IDF askerlerine zarar veren içerik üretmemeyi taahhüt ettikleri bir belgeyi imzalamalarını isteyeceğini söyledi.

Bakan Zohar, “Sonuçta film izlemeye gelip gelmeyeceğine halk karar verecek ama finansman konusunda taviz vermeyeceğiz. IDF askerlerine ve İsrail Devleti'ne yönelik saldırgan ve iftira içerikli filmleri finanse etmeyeceğiz” dedi.

Sansür önermediğini belirten Zohar, ancak devletin düşmanca gördüğü işleri finanse etmesi gerekmediğini söyledi.

"Sonuçta unutmamak lazım, kanunlar çerçevesinde herkes istediği filmi yapabilir” diyen Zohar,“Demokrasi içindeyiz. Ancak devletin bu tür tartışmalı içerikleri finanse etmesi gerekmiyor çünkü çok temel şeyler ihlal ediliyor” uyarısında bulundu.

İsrail'i eleştiren devlet destekli filmleri Kültür eski Bakanı Miri Regev de tepki göstermişti.

İsrail'i ‘terörist' bir ülke olarak tanımlayan ve Filistinli rapçi Tamer Nafar'ın hayat hikâyesi üzerine kurulu ‘Junction 48' filminin İsrail Kültür Bakanlığı'ndan fon aldığı ortaya çıkmasından sonra dönemin bakanı Miri Regev, 'İsrail'in ülkeye iftira atan filmlere maddi destek sağlamaması gerektiğini' söylemişti.

İngiliz Independent gazetesi ise, İsrail'de geçen yıl aralarında ülkenin önde gelen oyuncu ve yönetmenlerinin yer aldığı 3 binden fazla sanatçının, eski Kültür Bakanı Regev'in politikalarına karşı bir imza metni yayımladığını hatırlattı.