2008 yılında Rusya'nın Gürcistan ile savaşı ardından NATO, Rusya ile ilgili planlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Fakat Washington, bu konuda bir işlem yapmadı. Ukrayna krizinin baş göstermesinden sonra Rusya ile Batılı devletler arasındaki ilişkiler de gerginleşti. Amerika savunma bakanı Ashton Carter geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, caydırıcılık amacıyla Rusya ile sınırdaş ülkelerin, özellikle doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri topraklarına ve sınır bölgelerine çok sayıda Tank ve top ile füze unsurlarını konuşlandıracaklarını söyledi.
Foreign Policy dergisi ayrıca Amerika genel kurmay başkanı Joef Danford da Amerika kongresinde yaptığı konuşmada, Rusya'nın Amerika güvenliğini tehdit ettiğini söylediğini, fakat Amerika başkanının barış ve savaş konusunda son sözü söylediğini de kaydetti. Rusya ile NATO'nun doğu Avrupa ve Baltık deniziyle Karadeniz bölgesinde Rusya ile ciddi bir yüzleşme yaşanacağı, soğuk savaş sonrası her zamankinden daha çok günümüzde Amerika'nın Rusya ile bölgesel alanda karşı karşıya geleceği söylenebilir.
Amerika savunma bakanı eski yardımcısı Mishell Fulurnoy da yaptığı açıklamada, Amerika müttefiki NATO ülkelerine karşı muhtemel saldırılara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini, Kuzey Kore'ye karşı savunma planına benzer bir planın Rusya'ya karşı Baltık bölgesinde uygulanması gerektiğini söyledi. Mishell Fulurnoy bu planın iki boyutlu olduğunu, bunlardan birinin Rusya saldırılarına karşı Amerika'nın NATO'ya destek olması ve diğerinin ise Amerika'nın doğrudan Rusya saldırılarına karşı harekat başlatmasından ibaret olduğunu sözlerine ekledi.
Amerika'nın her iki planı, Rusya'nın muhtemel saldırılarına karşı Baltık denizinde askeri güç ve silah konuşlandırması temelindedir. Pentagon, Rusya saldırılarını defetmek amacıyla hızla Baltık denizi ülkelerini silahlandırmakta ve askeri güçleriyle ağır silahlarıyla bu ülkelerin savunma hattını takviye etmektedir.
Ukrayna krizi ardından doğu Avrupa ülkeleriyle Baltık ülkeleri büyük ölçüde güvensizlik hissetmektedirler. Bu nedenle Amerika, bu ülkeleri muhtemel Rusya saldırıları karşısında koruyacağını ileri sürmektedir. NATO da Rusya'nın batı bölgelerindeki ülkelerde ve sınır bölgelerde özellikle Baltık denizinin 3 ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya'da 1200'ü aşkın tank, top ve füze unsurları konuşlandırmıştır.
Rusya devlet başkanı Putin ise Amerika liderliğindeki NATO'nun doğu Avrupa'ya doğru yayılma kararıyla Washington'un Ukrayna'ya silah ve lojistik destek sağlamasından dolayı bölgesel siyasi ve askeri kriz çıkmasına sebep olduğunu söyledi. Rusya'nın sert muhalefetine rağmen Baltık ülkeleri Amerika ve NATO'nun askeri güçleriyle ağır silahlarının kendi topraklarında konuşlandırılmasını istiyorlar.
Moskova, NATO'nun Avrupa kıtasında saldırgan bir politika izlediğini belirtip, sert uyarıda bulunmaktadır. Nato, doğu Avrupa'da 6 yeni komutanlık merkezi kurup, bu bölgede acil mücadele birlikleri oluşturup, bu ülkelerde ağır ve stratejik silahlar konuşlandırıp, Rusya'nin milli güvenliğini tehdit etmektedir. Amerika ve NATO'nun Karadeniz ve Baltık denizinde askeri tatbikat sayısını arttırması da Rusya tarafından saldırı ve askeri tehditler olarak nitelendirilmektedir.