TİMETURK | HABER MERKEZİ
Başbakan önceki gün geç saatlerde, Putin'le yaptığı görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milliyet'ten Serpil Çevikcan, Yıldırım'ın açıklamalarını bugünkü köşesinden aktardı.
İşte o cevaplar:
ŞANGHAY'A BAŞBAKAN DÜZEYİNDE DAVET
Biliyorsunuz biz (Şanghay 5'lisi ile) diyalog ortağıyız, yeni çıkmış bir mesele değil. Önümüzdeki yıl başbakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacak. Oraya bizi de davet edecekler.
KONUMUMUZ GÜÇLENDİ
(Johnson mektubundan sonra, İnönü, ‘Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de yerini alır' demişti. Yeni bir dünya mı kuruluyor?) Tabii olayı o kadar küresel bir boyuta taşımaya lüzum yok. Bizim endişemiz şu, biz terörle ciddi mücadele veriyoruz. Suriye'de ve Irak'ta devlet olmamasının ya da zayıf yönetimler olmasının bedelini biz ödüyoruz. Fırat Kalkanı'nın başlamasının arkasındaki sebep de bu. Türkiye'nin bölgedeki belirleyici konumu güçlendi. Muhataplarımız nezdinde de bunu hissediyoruz. ‘Türkiye ile de konuşalım. Siz ne düşünüyorsunuz?' Bunu hem ABD'lilerle, hem Ruslarla, İran'la yapıyoruz. Suudi Arabistan, Katar'la aynı doğrultuda hareket ediyoruz. Hedefimiz belli. Bir an önce Suriye'de akan kan dursun. Ama bu sürdürülebilir bir şey değil. Zannediyorum muhataplarımız bunu düne göre bugün daha iyi anlıyor. Şöyle bir riskten söz ediyorlar, ‘Libya gibi olmasın' diyorlar. ‘Kaddafi gitti Libya düzeldi mi?' Öyle bir argüman var. Oradaki vahşetin devam etmesi için makul bir düşünce olarak kabul edemeyiz.
TÜRKİYE OLDUĞU YERDE
Türkiye makas değiştirmiyor bir kere bunu bilin. Türkiye olduğu yerde duruyor. Bölgede yaşanan olaylar karşısında bizim bir sorumluluğumuz var. AB ile ilişkilerimizin 50 yıldan fazla bir geçmişi var. İyi zamanları var, krizli zamanları var, şimdi de biraz gergin. Ümit ederim ki bu da kısa zamanda düzelir. Önümüzdeki yıl 5 tane birlik ülkesinde seçim var. Bir belirsizlik devam edecek burada. Türkiye, Avrupa'da iç siyasetin de bir aracı olarak uzun bir süreden beri işin içine dahil ediliyor. İngiltere'nin birlikten çıkması kampanyasında Türkiye vardı. Avusturya, diğerlerinde benzer şeyler olabilir. Ancak Şanghay birliği ile ilgili telaffuzumuz yeni değil. AB ile ilişkilerimiz normal giderken de yapıyoruz. Benzer ortaklıklarımız var. Karadeniz Ekonomik İşbirliği, İslam İşbirliği Örgütü var. Türkiye coğrafi olarak da kültürel olarak da hem Asya'da hem Avrupa'da. Bu Rusya için de öyledir. Rusya da AB ile ilişkilerini sürdürmek istiyor, aynı zamanda Şanghay teşkilatının da aktif olarak içerisinde. Onun için Şanghay 5'lisi AB'nin bir alternatifi değil. Biz onu AB'yi korkutmak için kullanıyor değiliz.
Yıldırım: Şanghay'ı AB’yi korkutmak için kullanmıyoruz
Başbakan Binali Yıldırım 'Şanghay 5'lisini AB’yi korkutmak için kullanmıyoruz' dedi.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-12-08 09:44:27
SON VİDEO HABER
Haber Ara