Britanya Yüksek Mahkemesi, Başbakan Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma müzakerelerini başlatacak Madde 50'yi parlamentonun onayı olmadan yürürlüğe sokup sokamayacağına dair davada nihai kararını bugün verecek.
Başbakan May, AB'nin Lizbon Anlaşması'nın Madde 50'nin tetiklenmesi yetkisini kendisine verdiğini, hükümetin parlamenterlerin onayını almadan bu adımı atabileceğini savunuyor.
Ancak Londra'da Yüksek Mahkeme geçtiğimiz kasım ayında aldığı kararda Başbakan May'in Madde 50'yi tetikleme yetkisinin tek başına kullanmasının yasalara aykırı olacağı kararına varmıştı. Bu karar, May hükümeti tarafından Britanya Yüksek Mahkemesi'nde temyiz edilmişti.
2 YIL İÇERİSİNDE AYRILIK PLANLANIYOR
Lizbon Anlaşması, 2'inci Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan en karmaşık anlaşmalardan biri olarak kabul ediliyor. Müzakerelerin iki yıl içinde tamamlanması durumunda Britanya'nın Mart 2019 sonunda birlikten resmen ayrılması öngörülüyor.
KAZANAN HOLLANDA OLABİLİR
Öte yandan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrasında finans şirketlerinin Londra'daki istihdamlarını nereye kaydıracakları konusunda tartışmalar ise devam ediyor.
Avrupa'da faaliyetlerini serbest şekilde devam ettirmek isteyen uluslararası finans şirketlerinin istihdamı Frankfurt, Paris ve Dublin'e kaydırabileceklerinin tartışıldığı ortamda asıl kazananın Hollanda olabileceği öne sürülüyor.
HSBC Başkanı Douglas Filint yaptığı son açıklamada, Brexit sonrası Londra'dan kaydıracakları bin kişilik istihdam için Hollanda'nın olası lokasyonlar arasında yer aldığını belirtti. Mitsubishi UFJ Financial da İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrasında Hollanda operasyonlarını büyütme kararı aldı.
Business Insider'a konuşan İngiliz emtia tüccarı Harry Waterer, lojistik ve coğrafik olarak Amsterdam'ın çok mükemmel bir yer olduğunu savundu.