Ajansların haberine göre, Euro Bölgesi Maliye Bakanları dün, Yunanistan'daki mali krize çözüm bulunması amacıyla Yunanistan'ın önerilerinin ele alındığı kısa bir toplantı yaptı.
Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın bugün yeniden toplanacağı belirtilirken, bu toplantıdan önce Çipras Brüksel'de Yunanistan'ın kreditörleri olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası temsilcileriyle görüşmeler yaptı ancak görüşmelerde, Yunanistan'ın ihtiyacı olan kredi karşılığında yapması gereken reformlar konusunda uzlaşmaya varılamadı.
ATİNA: DAHA ÖNCEKİLERDEN FARKLI DEĞİL
Bu arada Yunan basını, Atina yönetiminin sunduğu son tekliflerin kreditörler tarafından reddedilmesinin ardından kurumların uzlaşma sağlanması amacıyla sunduğu karşı öneri paketinin, Yunan tarafınca ‘daha öncekilerden farklı olmadığı' gerekçesiyle kabul edilmediğini yazdı.
Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde kreditörlerin, bütçe açığının kapatılmasını öngören reformlarda gıda maddelerinde katma değer vergi oranının birinci derece ihtiyaç ürünlerinde yüzde 6, diğer ürünlerde yüzde 23 olmak üzere iki kategoride uygulanması, erken emekliliklerin iptal edilmesi, emeklilerin tedavi giderlerinde katkı payının arttırılması, tarım araçlarında kullanılan yakıtla ilgili çiftçilere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılması ve savunma harcamalarının 400 milyon Euro azaltılması gibi konularda ısrarlı davrandığı belirtildi.
ÇİPRAS: GARİP BİR TUTUM
Ekonomi kurmaylarıyla katıldığı Brüksel'deki görüşmelerden sonuç alamayan Çipras'ın, yeni önerilerinin kreditörler tarafından kabul edilmemesini ‘garip bir tutum' sözleriyle değerlendirdiği bildirildi.
Çipras, yeni önerilerinde yer alan ve bütçe açığının kapatılmasını öngören eşdeğer önlemlerin kabul edilmemesinin görülmemiş bir şey olduğunu ifade ederek, "Bu ne İrlanda'da ne Portekiz'de ne de başka yerde oldu. Bunun arkasında iki olasılık bulunuyor. Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan'da belirli çıkarlara hizmet ediyorlar" diye konuştu.
Çipras ile Brüksel'e giden Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis de "Müzakerelerin kriz dönemindeki son müzakereler olması için gayret gösteriyoruz" ifadesini kullandı.
BUGÜN ZİRVEDE BİR ARAYA GELEN AB LİDERLERİNİN ONAYI GEREKİYOR
Yunanistan, kreditörlerin, kurtarma paketindeki 7.2 milyar euro'yu serbest bırakmaması halinde bu ay sonuna kadar IMF'ye ödemesi gereken 1.6 milyar euro borcu karşılayamayacak. Brüksel'de bugün başlayacak ve iki gün sürecek AB liderleri zirvesine kadar Yunanistan'daki mali krizin çözümüne yönelik bir anlaşma sağlanması ümit ediliyor. Yunanistan'ın 2 günlük AB zirvesi öncesinde alacaklılarıyla anlaşma sağlaması ve anlaşmanın AB liderlerinin onayından da geçmesi gerekiyor.