Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde kimya bölümü öğrencisi olan Zhu'nun o dönem yüksek zehir içeren talyum maddesine maruz kaldığı anlaşılmıştı.
Talyum nedeniyle felç kalan, görme yetisini neredeyse tamamen kaybeden ve beyninde hasar oluşan Çinli kadın, 24 saat bakıma muhtaç yaşamaya devam etmişti.
Çin'de sürekli gündem olan Zhu Ling vakasıyla ilgili şu ana kadar kimseye yasal suçlama ortaya koyulamadı.
Talihsiz kadının sınıf ve oda arkadaşı olan San Wei'nin hakkında soruşturma yürütülmüş ancak açık bir delil elde edilememesi nedeniyle dava açılmamıştı.
Zaman içinde ismini değiştiren San, sosyal medya hesaplarından çok defa masum olduğuna dair paylaşımlar yapmıştı.
TALYUM ZEHİRLENMESİ
1994'ün sonlarında ilk olarak karın ağrısı ve saç dökülmesi şikayetleri olan Zhu, birkaç ay sonra komaya girmişti. Doktorlar Zhu'nun, kokusuz, tatsız ve suda çözünebilen bir hafif metal olan talyumla zehirlendiği sonucuna varmıştı.
Kampüsteki talyum stoklarına erişebilmesi nedeniyle şüpheleri oda arkadaşı San'ın üzerinde toplanmıştı ancak daha sonra zehirli metale başka öğrencilerin de ulaşabileceği anlaşıldı.
SUÇ UNSURU BULUNAMADI
Ölen Zhu Ling'in ailesi, kızlarının güzelliğini ve akademik başarısını kıskandığını söyledikleri oda arkadaşını suçladı. Ancak yürütülen soruşturmadan bir sonuç alınamadı.
Zhu Ling'in yakınları daha sonra bir imza kampanyası başlatarak, ABD'ye taşınan San Wei'nin sınırdışı edilmesini istedi. İmza kampanyasında San'ın ailesinin güçlü siyasi bağlantılara sahip olduğu ve soruşturmadan bu şekilde kurtulduğu iddia edildi.
2013'te bir açıklama yapan Pekin Kamu Güvenliği Bürosu, San hakkındaki soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü belirtmiş, zaman aşımının fazlalığı ve elde edilen delillerin yetersiz olmasını gerekçe göstererek dosyanın yeniden açılmayacağını duyurmuştu.
Zhu Ling zehirlendikten 30 yıl sonra 50 yaşında ölen biri olarak tarihte nadir rastlanan insanlar arasına girdi.
CNN International, BBC, Independent, TRTHaber