Dolar

35,2008

Euro

36,7373

Altın

2.960,10

Bist

10.025,47

Zika virüsüne mücadele çağrısı

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, Zika virüsüne karşı ortak mücadele çağrısında bulundu...

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 03:53:20

Zika virüsüne mücadele çağrısı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Amerika kıtasında hızla yayılan Zika virüsüne karşı ortak mücadele yürütmesini önerdi.

Rousseff, Ekvador'un başkenti Quito'da gerçekleştirilen 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Zirvesi'nde bölgenin farklı ülkelerinden gelen 22 lidere hitap etti.

Ekvador'un resmi haber ajansı Andes'te yer alan habere göre, Brezilya lideri, Zika virüsüne karşı 1 Şubat'ta Uruguay'ın başkenti Montevideo'da bir toplantı düzenleneceğini belirtti.

Rousseff, Güney Amerika Ortak Pazarı'na (MERCOSUR) üye ülkelerin sağlık bakanlarının Zika virüsüne karşı Montevideo'daki toplantıda bir araya geleceğini açıkladı.

Rousseff, toplantının CELAC ve Güney Amerika Devletler Topluluğu (UNASUR) üyelerinden katılmak isteyenlere de açılmasını önerdi.

Venezuela Sağlık Bakanı Luisana Melo da devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkede Zika virüsüne dair 4 bin 700 şüpheli vakanın kayda geçildiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulundu.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor.

Brezilya'da nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" vakası normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken, virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Haber Ara