Dolar

34,5358

Euro

36,0375

Altın

3.005,36

Bist

9.549,89

'Zulüm dünyaya pay edilse onda dokuzu Mısır'a düşerdi'

Mustafa Özcan 'Yeryüzündeki zulmün onda dokuzu Müslümanların üzerine isabet etmiştir. Bunun nedeni tekalüb döneminde yaşamamızdır' diye yazdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-01 14:55:55

'Zulüm dünyaya pay edilse onda dokuzu Mısır'a düşerdi'

Fikriyat Yazarı Mustafa Özcan, bugünkü köşesinde 'Tedafü' yasasından, 'tekalüb' dönemine başlıklı bir yazı kaleme aldı. Özcan, yazısında Kur'an-ı Kerim'de bazı yasalardan söz edildiğini belirterek, bu 'sosyolojik' yasaları şöyle sıraları:

- 'Tedavül/dönüşümlülük, nöbetleşme' yasası: "Yani turnike gibi Cenab-ı Hak kenardaki toplumları alır merkeze taşır ve onlara merkezde fırsat verir ve dener, sınar. 'Tilke'l eyyamu nüdaviluha beynen'n nas' ayeti ve benzerleri bu yasaya işaret eder. Araplar bunu güncel dile şöyle aktarmış, tercüme etmişlerdir: Yevmün leke ve yevmün aleyke. Bir gün sana bir gün bana! Yani hayatın akışı, basamakları iniş çıkışlıdır milletlerin yükseliş ve inişleri nöbetleşedir."

- Tağyir ve istibdal (değiştirme ve yerine geçirme) yasaları

- Tedafü (birbiriyle savma) yasası: "Büyük güçleri birbiriyle bloke ederek altlarındaki mazlum milletlere nefes aldırma yasasına tedafü yasası denmektedir. Mazlumlar ve mustazaflar büyükler arasındaki güç dengesinden yararlanır, nefes alırlar. Her yasanın bir istisnası var. Bugün Müslümanlar açsından tedafü kanunu işlemiyor. Onun yerine konjonktürel ve istisnai bir durum geçmiştir veya söz konusudur. Bu da tekalüb dönemidir."

- Tekalüb (akbabaların yaptığı gibi laşe üzerine dört koldan üşüşme) dönemi: "Bu kavram, daha önce birbirlerini dengeleyen dış güçlerin İslam dünyası karşısında bir araya gelmelerini ve İslam dünyası üzerine çöreklenmelerini ifade eder."

Özcan, yazısına bir hadisten söz ederek ederek devam etti ve Mısır'daki idamlara ve son yaşananlara atıfta bulunarak "Zulüm dünyaya pay edilse onda dokuzu Mısır'a düşerdi" ifadesini hatırlattı. İşte yazının ilgili bölümü:

"ZAAF" HADİSİ

"Hz. Sevban radıyallahu anh anlatıyor:

Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- buyurdular ki "Size çullanmak üzere, her bir yönden (min külli ufkin) yabancı kavimlerin, tıpkı sofraya çağrışan yiyiciler gibi, birbirlerini çağıracakları zaman yakındır." Orada bulunanlardan biri: "O gün sayıca azlığımızdan mı bu durum başımıza gelecek?" diye sordu. "Hayır, bilakis o gün siz çok olacaksınız. Lakin sizler bir selin getirip yığdığı çer-çöpler gibi hiçbir ağırlığı olmayan kimseler durumunda olacaksınız. Allah, düşmanlarınızın kalbinden size karşı korku duygusunu çıkaracak ve sizin kalplerinize zaafı (vehen) atacak!" buyurdular. "Zaaf da nedir ey Allah'ın Rasûlü?" denildi. "Dünya sevgisi ve ölüm korkusu!" buyurdular.

"TEDAFÜ YASASI ASKIYA ALINACAK ve YERİNE TEKALÜB DÖNEMİ YAŞANACAKTIR"

Bu hadise ehli hadis 'tedai hadisi' de demektedir. Demektir ki yaşadığımız günlerde geçici olarak da olsa tedaafü yasası askıya alınacak yerine tedai veya tekalüb durumu geçecektir. Nitekim öyle de olmuştur. Kısaca İslam dünyası denklem dışındadır ve denge kurulamamaktadır ve bu nedenle de Müslümanlar üzerine zulüm sağanağı yağmaktadır.

"ZULÜM PAY EDİLSE ONDA DOKUZU MISIR'A DÜŞER"

Merhum Mısırlı ünlü vaiz Abdulhamitd Keşk'in bir ifadesi var. Der ki zulüm dünyaya pay edilse onda dokuzu Mısır'a düşerdi. Bunu günümüzde şu şekilde ifade etmek mümkündür: Yeryüzündeki zulmün onda dokuzu Müslümanların üzerine isabet etmiştir. Bunun nedeni tekalüb (dört koldan üşüşme) döneminde yaşamamızdır."

MISIR'DA NE OLUYOR?

Ortadoğu ve İslam dünyasında son günlerin en önemli gündem maddsi olan Mısır, ülkedeki idamlar ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığını uzatan yasa tasarısı ile dikkat çekiyor.

Buna göre Mısır'da 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklanan 9 kişi, 20 Şubat tarihinde idam edildi. İdamlar tüm dünyada ses getirirken, idam cezasına çarptırılan Mahmud El Ahmedi'nin mahkemede kendisine 'suçunu kabul ettin' diyen hakime verdiği yanıtın görüntüleri yayınlandı. Ahmedi, o görüntülerde "Bize işkence yaptılar. Yapan isimler de burada isterseniz onları gösterbilirim ama başıma ne gelir bilmiyorum. Bize verilen elektrik Mısır'a 20 yıl yeterdi" diyordu.

Ayrıca Mısır Temsilciler Meclisi, Abdulfettah es-Sisi'nin 2034 yılına kadar görevde kalmasının önünü açan anayasa değişikliği önergesini 15 Şubat tarihinde onayladı. 

Sisi'nin 2022 yılında ikinci 4 yıllık görev süresi doluyor. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde 2022'den sonra 12 yıl daha iktidarda kalabilecek. Yargıçları ve savcıları da atama yetkisine sahip olacak.

 

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara