Dolar

35,1981

Euro

36,7471

Altın

2.968,65

Bist

9.724,50

'Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı'

'Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 19:06:48

'Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı'
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, bundan böyle üniversitelerin sadece projeleri, yetiştirdiği projeci öğrencileri ve akademisyenleri ile konuşulacağını belirterek, "Yoksa üniversiteler artık, sadece bir diploma veren kuruluş olmaktan çıktı." dedi.

Prof. Dr. Baykal, KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, "Düşle, Tasarla, Gel" sloganıyla KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde organize edilen, "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" adlı programın açılışında yaptığı konuşmada, gençlerin düşleyip tasarlayıp pazara geldiklerini söyledi.

"Eskiden düşlerdik ancak tasarlamaya geçmekte zorluk yaşardık çünkü imkan yoktu" ifadesini kullanan Baykal, "Şimdi düşünüyorum, düşlediğiniz, tasarladığınız her şeye devletin imkanı var. Devletin bütçesinden Ar-Ge'ye ayırdığı para yaklaşık 3, 4 yıldır kullanılamıyor yani para artıyor. Avrupa Birliği fonlarına para yatırıyoruz ama almamız gereken paranın belki yüzde 20, 30'unu zor alıyoruz yani Avrupa'ya, başkalarına çalışıyoruz." diye konuştu.

Baykal, katılımcılara, "Eksiğimiz ne?" sorusunu yönelterek, "Bana göre eksiğimiz yok. Eksiğimiz sadece belki biraz heyecan, istek. Biraz da içine kapalılık. Bundan böyle üniversiteler sadece projeleri, yetiştirdiği projeci öğrencileri ve akademisyenleri ile konuşulacak. Yoksa üniversiteler artık, sadece bir diploma veren kuruluş olmaktan çıktı. Bu anlamda Teknoloji Transfer Ofisimiz ile Proje Destek Birimi'miz kuruldu ve hizmete devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Geçmiş yıllarda, "Bitirme Projeleri Sergisi ve Mühendislik Günleri" adı altında gerçekleştirilen etkinliğin, iki yıldır "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" başlığıyla organize edildiğini anlatan Baykal, şöyle devam etti:

"Bu etkinlik artık kurumsallaştı ve gelecek senelerde daha zengin ve güzel projeleri göreceğiz. KTÜ'de bir proje kültürü oluştu. Eskiden arkadaşlara, 'Bir TÜBİTAK, San-Tez veya Avrupa Birliği projesi alın bu kabulümdür.' diyordum. Artık bunu demiyorum çünkü aldığımız projenin vasfı önemli. Daha vasıflı projeler alın çünkü emeklemenin ötesine geçtiğimize inanıyorum. Bunu her öğretim üyemizin, gencimizin alabileceğine de inanıyorum."

Baykal, artık gerekli tüm imkanların mevcut olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Üniversitenin imkanları dışında TÜBİTAK elindeki parayı kullanamıyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri de proje lafı edildiğinde, ortaklık söz konusu olduğunda her zaman destek veriyor. Proje için her şey var, siz de varsınız, biz de varız. Artık KTÜ için, ülkemiz için kendimiz üreteceğiz. Çok değerli beyinler var KTÜ'de. KTÜ'ye gelmiş her genç bir şeyler yapabilecek kapasiteye sahiptir, bu konuda hiç endişem yok. Onlara rehber lazım. Onlara bu rehberliği de kalifiye, akademik altyapısı güçlü öğretim üyelerinin yapması lazım. Kurum ve yöneticiler olarak sorumluluklarımız var, biz de onları yapmaya çalışacağız."

KTÜ'nün her zaman gençlerin yanında olacağını sözlerine ekleyen Baykal, "Kapımız her zaman herkese açık olacak. KTÜ, sadece içinde olanların imkanlarından yararlanacağı bir üniversite değildir. Paydaşlarımıza ve bu anlamda düşü olan herkese kapılarımız açık." dedi.

Programa, KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Beldüz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş ve diğer ilgililer katıldı.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Baykal ve beraberindekiler, 140 projenin sergilendiği alandaki stantları ziyaret etti. Sergi, 3 Haziran Cuma gününe kadar gezilebilecek.


Haber Ara