Bartın Üniversitesi yeni bir üniversite olmasına rağmen başarılı bir performans göstererek ulusal ve uluslararası alandake etkisini genişletmiş durumlda...
KURULUŞ VE GELİŞME
2008 yılında kurulan Bartın Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Bartın Orman Fakültesi, Rektörlüğe bağlı olarak kurulan İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Bartın Meslek Yüksekokulu ile Bartın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile eğitim faaliyetine başladı. İleriki yıllarda Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve İslami İlimler Fakültesi kuruldu.
FAKÜLTELER
Bartın Orman Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Fen Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İslami İlimler Fakültesi
Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Spor Bilimleri Fakültesi
ENSTİTÜLER
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
YÜKSEKOKULLAR
Yabancı Diller Yüksekokulu
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
Bartın Meslek Yüksekokulu
Bartın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Ulus Meslek Yüksekokulu
REKTÖRLÜĞE BAĞLI BÖLÜMLER
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü
Türk Dili Bölümü
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Uzun ise mesajında şöyle devam etti:
TİTİZ VE DİJİTAL EĞİTİM VURGUSU
"Yeni YÖK anlayışıyla birlikte ülkemizde 5 yıl önce 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısının rekor bir artışla 180 bine ulaşmıştır. Bu süreçte Üniversitemiz de hem ülke çeşitliliğini hem de öğrenci sayısını büyük ölçüde arttırmayı başarmış, 58 farklı ülkeden 1.100 öğrenciye ulaşmıştır. 2020-2021 akademik yılı için çıktığımız ilk çağrıya ise 76 faklı ülkeden 4 bin 743 başvuru yapılmıştır. İkinci dönem başvurularımız ise devam etmektedir. Bu noktada küresel yeni tip Coronavirüs salgını sürecinde üniversitelerimizin uluslararası öğrenci potansiyelini koruması için küresel ölçekteki ilk sanal fuarın gerçekleştirilmesi oldukça önemliydi. Süreç kapsamında alınan 15 Aralık 2020'ye kadar geç kayıt, hızlandırılmış telafi eğitimi, güz döneminde kayıt dondurarak bahar döneminde eğitime başlayabilme, salgın tedbirleri nedeniyle ülkeye gelemeyen öğrencilere 2020- 2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde derslerin dijital imkânlarla uzaktan öğretimle verilmesi gibi bazı kolaylıklar da sağlanmıştır. Yeni öğrencilerimizin kayıtlarında da aynı titizlikle yaklaşılacaktır"
İHTİSASLAŞMA VE BAŞARILI PERFORMANS
Bartın Üniversitesi, uluslararası yayın sayısı dikkate alınarak yapılan devlet üniversiteleri sıralamasında 20 basamak daha yükselerek 108 üniversite arasından 24'üncü sıraya yerleşti. İhtisaslaşan üniversiteler sıralamasında üçüncü sırada olan Bartın Üniversitesi, Karadeniz Bölgesi'ndeki üniversiteler arasında ise ikinci sırada yer alma başarısı gösterdi.
Devlet üniversitelerinin “Web Of Science” aracılığıyla uluslararası saygın indekslerde yapmış oldukları yayınlara ait göstergeler bağımsız bir haber portalında yayımlandı.
Yapılan sıralamaya göre 2017 yılında 107 devlet üniversitesi arasında 69'uncu sırada, 2018 yılında 107 devlet üniversitesi arasında 44'üncü sırada yer alan Bartın Üniversitesi, 2019 yılında öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında 108 üniversite arasından 24'üncü sıraya yerleşti. Yapılan sıralamaya göre 2017 yılında 125 uluslararası yayını bulunan Üniversite, 2018 yılında bu sayıyı 178'e, 2019 yılında ise 257'ye çıkarmayı başardı. Böylece 3 yılda yayın sayısını 2 kattan fazla arttırmayı başaran akademik insan kaynağı, 2018'den 2019'a kadar olan bir yıllık periyotta ise yayın sayısını yüzde 45 artırdı. “Web Of Science” aracılığıyla uluslararası saygın indekslerde yapılan yayınlara ait göstergelere göre Üniversite, Yükseköğretim Kurulu tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi' kapsamında ihtisaslaşma alanına alınan 15 yükseköğretim kurumu arasından 3'üncü sırayı aldı.