Dolar

33,9923

Euro

37,8468

Altın

2.825,40

Bist

9.688,07

Çocuklarda omurga sağlığını korumanın yolu doğru çanta kullanımından geçiyor

Uzmanlar, okul çantası seçiminde ağırlığın çocuğun kilosunun %10’unu geçmemesi gerektiğini vurguluyor. Yanlış çanta kullanımı, çocuklarda omurga sorunlarına ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-06 09:55:09

Çocuklarda omurga sağlığını korumanın yolu doğru çanta kullanımından geçiyor

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi uzmanlar, uygun okul çantası seçimi ve doğru kullanım konusunda uyarıyor. Çocuklarda yanlış çanta kullanımının omurga sağlığına zarar verebileceği ve ciddi kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor. Çantanın ağırlığı, çocuğun kilosunun %10'unu geçmemeli.

DOĞRU OKUL ÇANTASI SEÇİMİ ÖNEMLİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Uran Şan, “Sırt çantası ağırlığı çocuğun kilosunun %10'unu geçmemeli” diyerek, bu oranın üzerinde yük taşıyan çocukların omurga sorunlarıyla karşılaşma riskinin arttığını vurguluyor.

SIRT ÇANTASI KULLANIMI NASIL OLMALI?

Doğru sırt çantasının seçilmesi kadar kullanımının da önemli olduğunu belirten Şan, "Çantanın en alt seviyesi, bel çukurunun 10 santimetre aşağısına kadar olmalı" ifadesiyle bel bölgesine sarkmayan çantaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

TEK OMUZ KULLANIMINDAN KAÇININ

Çantanın sadece bir omuza takılmasının çocuklarda asimetrik yük dağılımına sebep olduğunu belirten Şan, “Çapraz kullanım veya tek omuza takma omurga sorunlarına yol açabilir” uyarısında bulundu. Bu yüzden çantanın iki omuza eşit şekilde dağıtılması gerektiği önemle vurgulanıyor.

OMUZ ASKILARININ ÖZELLİKLERİ ÖNEMLİ

Omuz askılarının dizaynı da çanta seçiminin önemli bir kriteri olarak öne çıkıyor. “Askılar, çantanın ağırlığını her iki omuza eşit dağıtmalı ve ayarlanabilir özellikte olmalı” diyen Şan, dolgulu askıların omuzlarda basıyı azalttığını ve bu sayede omurga sağlığının korunacağını ifade etti.

DOLGUSUZ ÇANTALARA DİKKAT!

Yanlış çanta tercihlerine de değinen Şan, "Dolgusuz askılı sırt çantaları, omuzlarda kas ve tendon yaralanmalarına neden olabilir" diyerek çocuklar için dolgulu ve ayarlanabilir askılara sahip sırt çantalarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ÇANTANIN İÇİ NASIL DÜZENLENMELİ?

Çantanın iç düzenlemesinin de önemli olduğunu vurgulayan Şan, “Ağır kitaplar çantanın sırta en yakın bölmesine yerleştirilmeli, diğer eşyalar ise sağ ve sol bölmelere eşit olarak dağıtılmalı” diyerek ağırlığın dengeli bir şekilde çanta içinde düzenlenmesini öneriyor.

ÇEKÇEKLİ ÇANTALAR ALTERNATİF OLABİLİR

Arazi veya yol koşulları uygunsa çekçekli çantaların da alternatif olarak kullanılabileceğini belirten Şan, "Omurga üzerine yük binmesini minimalize etmek için çekçekli çantalar tercih edilebilir" ifadesini kullandı.

Haber Ara